(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Corry Kooy en Coba Koster in Wildevuur
zoek uitgebreid
 
 
Corry Kooy en Coba Koster in Wildevuur

Van 2 juli tot en met 8 augustus 2010 presenteert galerie Wildevuurde nieuwste schilderijen van Corry Kooy en bronzen beelden van Coba Koster onder de titel
 
LEVENSLUST VERBEELD
 
Alles in de schilderijen van Corry Kooy (1960) ademt levenslust, warmte, betrokkenheid en gedrevenheid uit. Eigenschappen die inherent zijn aan het karakter van de maakster. Corry Kooy is iemand die schildert ‘naar het leven’, maar er vooral ook met volle teugen aan deelneemt. En dat voel je. Haar interesseveld is breed en haar belevingswereld intens. Ze heeft een speciaal oog voor de schoonheid van het alledaagse. Bijzondere momenten die aan onze eenvoudige ‘kijkers’ vaak te snel en onopgemerkt voorbij gaan: de hoopvolle blik en slungelige eerste stappen van een pasgeboren kalf, een sprankelend spel van zonlicht op een pittoresk pleintje in Toscane of aandoenlijk spelende kinderen in een zomerse branding. Door haar worden dit soort subtiele sferen meesterlijk aangevoeld, waargenomen en vastgelegd.
 
Als meer dan begenadigd tekenaar is Corry Kooy, als één van weinigen, in staat haar onderwerpen ook direct en ter plekke vast te leggen. Meestal gebruikt ze hiervoor het pastelkrijt, en deze moeilijke techniek beheerst ze weergaloos. Soms besluit ze om later in het atelier een schets uit te werken in olieverf. Inherent aan deze techniek zijn die schilderijen vaak ‘voller’ van toon en meer doorwerkt. Maar wezenlijk verschil is er niet want een schilderij van Corry Kooy, ongeacht de techniek, heeft een duidelijke eigen signatuur. Een veelheid van snelle en directe toetsen geeft een dynamisch spel van kleuren, lijnen en vlakken dat opmerkelijk genoeg altijd intiem en harmonieus blijft ogen.
 
Coba Koster (1951) weet als geen ander het gedragsleven van dieren tastbaar te verbeelden. De combinatie van haar uitmuntende vakmanschap, liefde voor dieren en het geduld en vermogen om ze eindeloos te bestuderen maken haar een ware expert op dit gebied. De dieren van Coba Koster zijn onmiddellijk herkenbaar. Al haar beelden hebben een zeer eigen toets. Vaardig en lekker los gekneed, een dynamische oppervlaktehuid, een vergaande detaillering en verfijnde afwerking veelal met verschillende kleuren patina’s. Haar beelden zijn weliswaar sterk figuratief, maar bergen zeker de spanning van een kunstenaar met een eigen handschrift. Dit komt mede doordat Coba Koster het hele proces van het invormen van het wasmodel tot het gieten, afwerken en patineren van het brons persoonlijk uitvoert. En dat is zeer bewonderenswaardig en uniek te noemen.
De dieren van Coba Koster ontroeren door de liefde, het vakmanschap en de zorgvuldigheid waarmee ze zijn gemaakt.Opvallend is haar grote voorkeur voor verschillende vogelsoorten, waarbij de kip wellicht een toppositie inneemt. Maar ook een uil, zwaan of valk worden zo raak door haar gekarakteriseerd dat je het gevoel krijgt dat ze ieder moment op kunnen stijgen om weg te vliegen.

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
dinsdag 26 mei 2020 00:20:33
Corry Kooy en Coba Koster in Wildevuur © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)