(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Een reiziger op weg
zoek uitgebreid
 
 

  Kies hier alle gemeenten
Bekijk in Google Maps
Een reiziger op weg
Een reiziger op weg

De naam van het kunstwerk is" Een reiziger op weg". Het kunstwerk is een manfiguur die over de schouder terug kijkt en zwaait. In de rechterhand houdt hij een bos bloemen en naast hem staan een koffer en een stok. Zowel de bloemen als de beide voorwerpen hebben een symbolische betekenis. De bloemen symboliseren de liefde die een mens te bieden heeft. De koffer duidt op de geschiedenis die een mens met zich meedraagt, de stok staat voor de steun die men in zijn leven nodig heeft. Bij een kunstwerk is het niet gebleven. Toegevoegd zijn: a. een passend gedicht gegraveerd in het raam van het protaal van het Dorpshuis. b. Een klinkerweggetje eindigend bij een groot aantal keien.

A. Het gedicht heeft de titel: "Het lied van het goedhartige varken"en gaat als volgt:

Een varken peinsde vol verdriet, men moet mij niet men mag mij niet. Zeer droevig is mijn leven. Heel spoedig wil ik hier vandaan, zwerven gaan, en zwerven gaan langs onbekende dreven.

Het varken zag een geitenhok, die steunend leunde op een stok en ging de reden vragen. äch",sprak de bok, vermoeid en droef "Er viel een baksteen op mijn hoef" "Zal ik u dan maar dragen?"

Er zat een kat op het trottoir, zo miezerig te mauwen "geldt volgens uw filosofie"dat wat voor twee geldt ook voor drie wil dan ook mij versjouwen".

Een eend sprak "mag ik ook mee meneer want mijn twee voeten doen zo'n zeer", "Das best", zei het varken goedig. Moraal: Als men je nodig heeft, weet je tenmionste dat je leeft. Dus draagt elkander moedig.

Het oorspronkeleijk lied heeft: Ein gutes Schwein, ist nie allein"en is geschreven door Robert Gernhardt. De vertaling is van Willem Wilmink. 

B. Een klinkerweggetje eindigend bij een groot aantal keien. Vanaf het trottoir voert een weggetje van gebakken, gele klinkers naar het kunstwerk. Vanaf het kunstwerk vindt het weggetje , dat enigszins taps toeloopt , zijn einde bij een hoop zwerfkeien. De zwerfkeien symboliseren de inwoners van het dorp Weerdinge. Eén keer per jaar deponeren nieuwe inwoners en pasgeborenen tijdens de "Keiendag" een keitje bij de reeds aanwezige bult keien om zo hun komst naar het dorp Weerdinge te bezegelen.   

  [lees meer...]
Titel:  Een reiziger op weg 
Kunstenaar:  Jan  Ketelaar  
Locatie:  Emmerhoutweg 1 naast Dorpshuis, Weerdinge 
Maat/Gewicht:  200 cm 
Productie:  2005 
Plaatsingsdatum:  vrijdag 8 juli 2005 
Sponsor:  St. Volksvermaken Weerdinge, gemeente Emmen, Prins Bernhard Cultuurfonds 

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
dinsdag 4 augustus 2020 07:46:04
Een reiziger op weg © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)