(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > De Veenarbeider
zoek uitgebreid
 
 

  Kies hier alle gemeenten
Bekijk in Google Maps
De Veenarbeider
De Veenarbeider

Dit beeld is door Bert Kiewiet ontworpen en na zijn overlijden in 2008 door zijn dochter Egbertje Kiewiet afgemaakt.

Gedurende het jaar 1999 heeeft de Dorpskrant Klazienaveen de Klazienaveense bevolking de mogelijkheid gegeven wie naar hun mening de titel "Klazienavener van de 20ste Eeuw" mocht dragen. In januari 2000 werd vervolgens bekend gemaakt dat De Veenarbeider met grote meerderheid voor deze titel was gekozen.

De Veenarbeider stond mede aan de basis van de ontwikkeling van Klazieveen; zijn beroep behoort definitief tot het verleden; iedere familie in Klazienaveen heeft wel een familielid die zijn boterham als veenarbeider verdiende; hij is het symbool van de identiteit van Klazienaveen geworden.

Om De Veenarbeider tot in lengte van jaren te laten voortleven heeft Jans Jagt van de Dorpskrant Klazienaveen in 2000 het initiatief genomen om tot een blijvende herinnering in het centrum van Klazienaveen te komen. In januari 2008 kon de inmiddels opgerichte Werkgroep De Veenarbeider opdracht geven aan beeldend kunstenaar Bert Kiewiet in Mantinge een bronzen beeld te realiseren. Het zou echter het laatste beeld van de kunstenaar worden, hij overleed nog in hte zelfde jaar, 90 jaar oud. Dochter en beeldhouwster Egbertje Kiewiet heeft het werk van haar vader met veekl enthousiasme weten te voltooien.

Op maandag 19 oktober 2009 is het beeld om 16.00 uur onthuld door burgemeester C. Bijl van de gemeente Emmen, Egbertje Kiewiet en oud-veenarbeider Herman Arling. Deze onthulling viel samen met de opening van de feestweek in het kader van het 125 jarig bestaan van het dorp Klazienaveen

Tekst: Werkgroep De Veenarbeider - Jans Jagt Klazienaveen 

          

  [lees meer...]
Titel:  De Veenarbeider 
Kunstenaar:  Bert  Kiewiet [meer kunst van ...] 
Locatie:  hoek van Echtenstraat-Langestraat 
Maat/Gewicht:  Hoogte: 130 cm 
Productie:  2008-2009 
Plaatsingsdatum:  maandag 19 oktober 2009 
Opdrachtgever:  Werkgroep De Veenarbeider, Klazienaveen 

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 9 augustus 2020 00:59:18
De Veenarbeider © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)