(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Harry Muskee
zoek uitgebreid
 
 
Aa en Hunze
  Kies hier alle gemeenten
Harry Muskee
Beschrijving Web: Harry Muskee

Harry Muskee (10 juni 1941 - 26 september 2011) was zanger van de, samen met Eelco Gelling opgerichte bluesband Cuby and the Blizzards.

Naast de in 1967 ontvangen Edison kreeg Harry Muskee in 1990 de erepenning van de stad Assen en in 1992 de culturele prijs van de provincie Drenthe.

 


Beschrijving Algemeen:

Al meer dan 30 jaar was hij actief als blues-musicus. Als geen ander zong hij de blues, die juist heel goed aansloot bij het levensgevoel van veel plattelandsjongeren. Ondanks roem in binnen- en buitenland is hij een "gewone Drentse jongen gebleven" De kwaliteiten van Muskee als musicus, componist en tekstschrijver zijn van een hoog niveau. Hij heeft de muziekwereld verrijkt met een omvangrijk en hoogwaardig repertoire aan bluesmuziek. De muziek van Muskee wordt gekenmerkt door een haast vanzelfsprekende eenvoud in combinatie met een sterk beeldende emotionele kracht. Zijn eigen oorspronkelijke en eigentijdse scheppingkracht is daarbij op subtiele wijze vermengd met het respect voor de wortels van de blues in Mississippi en de inspiratie, die hij daaruit ontleent. (bron: voordracht adviescommissie culturele prijzen.) Nationaal en internationaal ondervindt Muskee erkenning. Nationaal wordt hij gezien als "the Godfather" van de "Hollands Blues" Vele keren presenteerde Muskee als "Master of Ceremonies" de jaarlijkse Blues-Estafette in Utrecht.

In Groningen bestaat een jaarlijks evenement, waarbij de meest veelbelovende bluesband van Nederland bekroond wordt met de Muskee Award. Als gevolg van de toekenning van de culturele prijs ontstond het idee Harry te laten vereeuwigen in brons, uit bewondering voor een artiest, die zich al meer dan dertig jaar weet staande te houden in de wereld van de blues. Een initiatief van de Friese gedeputeerde Gerard van Klaveren.

Dit borstbeeld van Muskee heeft een plaats gekregen in Grolloo, het dorp dat onlosmakelijk is verbonden met Muskee en is vervaardigd door kunstenares Gerda van den Bosch. Op 31 oktober is dit, in brons gegoten, borstbeeld onthuld door Commissaris van de Koningin Relus ter Beek

Er zijn diverse websites over Harry Muskee. Bijvoorbeeld de Texelblues Biografie en verder wikipedia en de Muskee gang

Harry Muskee (Cuby and The Blizzards) vierde op zaterdag 10 juni 2006 zijn vijfenzestigste verjaardag. Muskee wordt die dag geëerd met de onthulling van een zwerfkei in de staatsbossen van het Grolloërveen. Op die plek schreef de blues-coryfee de basis van één van zijn meest bekende nummers 'Window Of My Eyes'. Het monument krijgt een inscriptie die luidt 'Through the window of my eyes, Harry Muskee 1967'.

 

Overige Gegevens:
Titel:  Harry Muskee 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Brons 
Kunstenaar:  Gerda van den Bosch  
Gemeente:  Aa en Hunze  [meer info]
Locatie:  t/o Cafe Hofsteenge Grolloo 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,93536 Long: 6,67265
RDx: 241383,1 RXy: 550459,94
Maat/Gewicht:  hoogte: 180 cm incl. sokkel 
Plaatsingsdatum:  vrijdag 31 oktober 1997 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 20 september 2020 12:57:29
Harry Muskee © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)