(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Stele (gedenksteen)
zoek uitgebreid
 
 
Emmen
  Kies hier alle gemeenten
Stele (gedenksteen)
Beschrijving Web: Stele (gedenksteen)

Er werd gekozen voor een monumentrale granieten 'Stéle'( gedenksteen) van Ulrich Rückriem, die geplaatst werd op een kruising van zandwegen. De manier waarop Rückriem zijn materiaal (natuursteen) benadert en vervolgens bewerkt kan gezien worden als een metafoor voor de toekomst van het veengebied; met respect voor de natuur en nooit daar tegenin druisend. Zo houdt hij bij het bewerken altijd rekening met het karakter van het blok graniet zoals dat was toen hij het uit de groeve haalde.Rückriem houdt vast aan traditionele beeldhouwtechnieken waarbij eigenschappen van de steensoort, de gebrukte werktuigen en eenvoudige bewerkingen als splijten en zagen essentieel zijn. zijn werkwijze , die vaak hetzelfde is, bestaat hier uit het splijten van de steen door er gaten in te boren. De zes afzonderlijke delen voegde hij weer samen waardoor de steen in zijn oorspronkelijke vorm was teruggebracht. de oficiële opdrachtgever is de Stichting Broken Circl, die naast Broken Circle. Spial Hill (1971) van Robert Smithson nu ook dit bijna landart-achtige beeld in beheer heeft.

Tekst: Véronique Hoedemakers    


Beschrijving Algemeen:

In het gebied ten zuiden van Emmen liggen uitgestrekte hoogveengebieden. de turfwinning heeft hier de omgeving sterk bepaald, niet alleen in sociaal economisch opzicht maar ook vanuit een landschappelijk oogpunt. Hoewel de turfwinning al lang niet meer intensief bedreven werd heeft het bedrijf Norit N.V. (later Purit B.V.) nog tot 1992 turf uit dit gebied verwerkt voor haar producten. Daarna is het veengebied overgedargen aan Staatsbosbeheer, dat het plan opvatte het gebied zijn oorspronkerlijke hoedanigheid terug te geven, een proces van eeuwen. Dit ijkpunt in de geschiedenis, de teruggave aan de natuuur van dit eeuwenlang ontgonnen gebied, zag Purit B.V. graag bekroond met een kunstwerk.  Het kunstwerk staat in het tweeduizend hectare grote hoogveenreservaat Bargerveen, het restant van de honderdtachtigduizend hectare die het veengebied oorspronkelijk besloeg. 

Tekst: SKOR (Véronique Hoedemakers)  

 

Beschrijving Volgens Kunstenaar:

Ulrich Rückriem (Düsseldorf, 30 september 1938) is een Duitse beeldhouwer, die op grond van zijn werkwijze tot de Minimalistische stroming wordt gerekend. Na een opleiding tot steenhouwer in Düren van 1957 tot 1959, werkte hij aan de Dombauhütte in Keulen( restauratie van de Dom van Keulen). Daarna startte hij een beeldhouwstudie aan de Kölner Werkschulen bij Ludwig Gies.  Tegelijkertijd vestigde hij zich als vrij kunstenaar. In de periode van 1966/1967 eerst met houtsculpturen uit balken vervaardigd,vanaf 1968 creërde hij zijn eerste stenen beelden. Vanaf dit punt in zijn carriére toonde zijn tot op heden karakteristieke manier van werken. Rúckriem snijdt en splijt een groot blok steen in sterk gereduceerde vormen: rechhoeken en vierkanten. Daarna voegt hij de verschillende delen weer samen tot de oorspronkelijke steen, maar met een verandering: breukranden en boorgaten getuigen van de veranderingen die zijn opgetreden. Hioj wordt daarom vaak zowel met Minimalisme als met Conceptuele kunst geassocieerd.

Bron: Ulrich Rückriem-Wikipedia 

 

Overige Gegevens:
Titel:  Stele (gedenksteen) 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Graniet 
Kunstenaar:  Ulrich  Ruckriem  
Gemeente:  Emmen  [meer over Emmen]
Locatie:  langs fietspad tussen Noordersloot en Zuidersloot Bargerveen,Amsterdamsche Veld, Weiteveen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,67821 Long: 7,02349
RDx: 265613,23 RXy: 522331,03
Maat/Gewicht:  Hoogte: 300 cm 
Plaatsingsdatum:  1992 
Opdrachtgever:  Stichting Broken Circle 
Sponsor:  Stichting Broken Circle 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 14 augustus 2020 15:26:17
Stele (gedenksteen) © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)