(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Herinneringsteken Trambaankruising
zoek uitgebreid
 
 
Coevorden
  Kies hier alle gemeenten
Herinneringsteken Trambaankruising
Beschrijving Web: Herinneringsteken Trambaankruising

In dit beeld van Paul Hulskamp is het kruisen van de rails heel direct tot een simpele, maar zwierige vorm verwerkt, zonder dat dit echter tot een al te nadrukkelijk resultaat heeft geleid. Wie het beeld voor het eerst ziet staan zal nooit vanzelf op de aanleiding komen, maar is die eenmaal bekend dan vergeet men deze nooit meer. Bij dit herinneringsteken, staat een plaquette met de volgende tekst:  "Hier vormden de beide hoofdlijnen van de Eerste Drentsche Stoomtramwegmaatschappij (EDS) in de jaren 1918 - 1947 het vermaarde tramwegkruispunt Oosterhesselen". Dit beeld is hier als markeringsteken geplaatst ter herinnering aan deze tramwegkruising in Oosterhesselen.    

Tekst: "Paul Hulskamp, Beelden - Drents Museum, Assen- 19 maart - 5 juni 1988", Jan Jaap Heij, hoofd afdeling beeldende kunst.


Beschrijving Algemeen:
Burg. De Kockstraat -Edveensweg was in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijk knooppunt van tramverbindingen in Zuid-Oost Drenthe.De lijnen Coevorden-Assen en Hoogeveen-Nieuw Amsterdam met een aftakking naar Emmen kruisten elkaar midden in het dorp Oosterhesselen. De stoomtrams vervoerden niet alleen passagiers, maar ook goederen en vee. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden trams veelal gebruikt voor schoolreisjes en bedrijfsuitstapjes. Vanwege benzineschaarste werden de lijnenn in de Tweede Oorlog weer intensief gebruikt. De laatste trams reden op 31 maart 1947. Het monument De Trambaankruising van Paul Hulskamp symboliseert dit dynamische verleden van Oosterhesselen   

Overige Gegevens:
Titel:  Herinneringsteken Trambaankruising 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  R.v.s. 
Kunstenaar:  Paul  Hulskamp [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Coevorden  [meer over Coevorden]
Locatie:  hoek Brug. De Kockstraat - Edveensweg, Oosterhesselen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,75761 Long: 6,717
RDx: 244728,3 RXy: 530739,06
Maat/Gewicht:  hoogte: 335 cm; breedte: 70 cm 
Productie:  1982 
Plaatsingsdatum:  1982 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
donderdag 9 juli 2020 22:21:20
Herinneringsteken Trambaankruising © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)