(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Monument de 102.000 stenen
zoek uitgebreid
 
 
Midden Drenthe
  Kies hier alle gemeenten
Bekijk in Google Maps
Monument de 102.000 stenen
Monument de 102.000 stenen

De appelplaats was de essentie van elk kamp. Louis de Wijze is een van de initiatiefnemers van het monument 'De 102.000 stenen' in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De wijze zat anderhalf jaar vast in kamp Westerbork voor hij naar Auschwitz en Buchenwald werd gedeporteerd. Als  22 jarige moest hij meelopen in een van de beruchte dodenmarsen die vlak voor de bevrijding plaatsvonden. Hij overleefde de mars door te ontsnappen. Holocaustoverlevende Louis de Wijze getuigt over de betekenis van het oologsmonument. "Begin jaren '90 van de vorige eeuw was besloten dat er een monument op het voormalige kampterrein bij Westerbork zou komen. Ik had de inspiratie voor het concept opgedaan tijdens een bezoek aan de Gedenkstatte Buchenwald, bij Weimar. Daar hadden ze op de exacte lokatie van de barakken van het 'Kleine Lager' ( waar ik zelf heb gezeten), een patroon van leisteenstukken neergelegd. Dat vond ik mooi. Voor Joodse mensen heeft steen  symbolische waarde. Bij een Joods graf leg je geen bloemen maar stenen. Dat was me helder: het moest iets met stenen worden".   

Doel van de ontwerper van dit monument was de massaliteit van het getal 102.000 duidelijk te maken en te laten ervaren. Voorstellende het aantal gevangenen dat in Kamp Westerbork heeft gezeten. Elke gevangen mens wordt door een steen gesymboliseerd. Op elke steen staat het symbool van zijn/haar identiteit - elke ster voor 1 Jood -  elke vlam voor 1 Zigeuner - elke blanco steen voor 1 Verzetter. Een groot en indrukwekkend monument diende te ontstaan. En omdat mensen uit alle delen van Nederland  onder dwang naar het Kamp werden afgevoerd, is gekozen voor een project opstelling op de oude appelplaats en binnen de kaart van Nederland. Als je er tussen staat ervaar je deze kaart van Nederland niet, hetgeen ook niet de bedoeling is, want de werkelijkheid van het drama ervaart men door er tussen door te lopen. Elke steen staat voor een mens, die er niet vrijwillig maar gedwongen gevangen zat.

De stenen staan daarom niet strak in het geild, zoals op een appelterrein, maar min of meer elk opzich en varierend in hoogte/niveau tot een maximum van 3 cm.. Het ziet er daarom organisch en niet mathematisch uit  

  [lees meer...]
Titel:  Monument de 102.000 stenen 
Kunstenaar:  Albert  Gilbert  
Locatie:  Oude Appelplaats in Herinneringscentrum Kamp Westerbork 
Productie:  1991 - 1992 
Plaatsingsdatum:  woensdag 15 juli 1992 
Opdrachtgever:  Opdrachtgever: Werkgroep 102.000 gevangenen 
Sponsor:  Grontmij 

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 24 januari 2021 13:39:06
Monument de 102.000 stenen © Copyright 2021 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)