(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Contemplatio
zoek uitgebreid
 
 
Assen
  Kies hier alle gemeenten
Contemplatio
Beschrijving Web: Contemplatio
Kunstproject op de tijdelijke locatie van de oude stadsherberg, Oude Molenstraat Assen.

Een tijdsmonument in 7 fases. Ruimtewerk in de tijd (Kronos-Kairos): kloktijd/dag-nacht/seizoenen en innerlijke tijd: een stilteplek in de stad (tijdloosheid). Traagheid. Herhaling. Handeling. Ritueel. Vergankelijkheid. Verval. Dood. Materialen: tijd-aarde-zaad-as-zout-steen-water-graan-handeling-vogelzaad-veren-cokes-licht-vuur-groei-verval. En de treurwilg. Boom biedt schuilplek. De Indische ‘Pallaver’, bijeenkomst onder de boom: uitwisseling. Samenwerken met de bevolking: wijkbewoners, kinderen (school en opvang). Een verbinding met de plek creëren door zich herhalende handeling.

Beschrijving Algemeen:
Het ontstaan van de beeldende vorm als choreografie door de zich herhalende handeling.

De toplaag wordt afgegraven. Er wordt nieuwe aarde gestort. En gezaaid.

Een start van een geometrische aardecirkel. ‘Four nonconcentric circles’ in fase 1. Evolutie: van chaos naar vorm. In Plato’s ‘Dialogues’ over de drievoudige oorzaak van de schepping. ‘Wat de gedaante betreft, geen andere dan de bolvorm kwam in aanmerking. Deze toch is het meest volmaakt en overal gelijk’.

Cirkels worden schuin verhoogd en in stralen geharkt, andere (kleine middencirkel) grof omgespit. Tot slot een enorme buitencirkel gespit die verloopt van breedte. Verloop in de dag: lichtval, schaduw, zicht van boven. Voetstappen in het weekend: maanlandschap van afdrukken van hangjongeren. Dwars door het werk. Verloop in de week. Pril opkomende sprietjes: groene waas. Zwarte uitsparingen van cirkeldelen moeten blijvend gewied. Met azijn besproeid.

Enkelen helpen. Kinderen ook. Passanten blijven staan. Kijken. Ook vogels komen kijken. Mensen vragen. Iedere dag dat er gewerkt wordt. Soms lange gesprekken, over essenties en levenslot. Over of hier ook ‘kunst geplaatst wordt’, wanneer de objecten dan komen. Soms verregaande uitwisseling over uitstraling van het werk. Wie er gewerkt heeft verbindt zich met de plek. Moeilijk het zo achter te laten. Trust.

Ritualistic ceremony to symbolize the ‘impermanence’ of life.

Vergankelijkheid.

De lijn van het werk is in 7 fases uitgezet. Toch ligt niet alles vast. Iedere volgende stap neem ik dagelijks opnieuw onder de loep. Plannen wijzigen. Al naar gelang omstandigheden, voortgang, groei, licht, weer. Proberen te proeven wat gevraagd wordt. Dit dient zich aan, zonder twijfel. Mijn taak de informatie op te vangen. Lastig soms. Kronos heerst. 

Overige Gegevens:
Titel:  Contemplatio 
Categorie:  Divers, Object 
Materiaal:  Natuursteen 
Kunstenaar:  Liesbeth  Takken  
Gemeente:  Assen  [meer info]
Locatie:  Oude Molenstraat Assen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,997243 Long: 6,561261
RDx: 233783,63 RXy: 557217,35
Plaatsingsdatum:  onbekend 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
woensdag 30 september 2020 17:25:25
Contemplatio © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)