(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > TT landmark
zoek uitgebreid
 
 

  Kies hier alle gemeenten
TT landmark
Beschrijving Web: TT landmark
De wens van TT circuit directeur Peter Oosterbaan is in vervulling gegaan.
Op dinsdag 15 april 2008 is op het terrein van defensie langs de A28 bij Assen
het grote stenen TT-Landmark geplaatst. Het beeld is gemaakt en ontworpen door Rob Schreefel uit Amsterdam. De twee  T's wegen bij elkaar 90 ton en elke T is 7,5 meter hoog. De twee T's staan op een kunstmatige heuvel van ongeveer 4 meter hoogte. Het TT-Landmark is gemaakt van Bretons graniet ( rood-oranje).
Het autonome ontwerp van het beeld is naar aanleiding van een idee van architect Jan Timmer  ontstaan.

Beschrijving Algemeen:

Hoe is het zo gekomen?
Op maandag 13 februari 2006 staat in het Dagblad van het Noorden het volgende te lezen: "Haken en ogen aan mega TT-monument. Kosten aanzienlijk hoger dan verwacht". 'We hopen nog steeds op de komende TT'.
De circuit directeur zegt het bijna noodzakelijk te vinden dat de circuitmarkering er komt.

Architect Jan Timmer (Winschoten) kwam op het idee voor een TT-monument bij het 75 jarig bestaan van de TT. "Een enorme traditie en ook nog een enorme toekomst".
Hij zag al brainstormend in het hunebed het symbool voor de eeuwigheid. Daar kon hij niet veel mee. Even later had hij het prehistorische monument in het Engelse Stonehenge op het netvlies. "Als je op de computer wat stenen weghaalt, krijg je twee zware T's die in elkaar overgaan".
Zo ontstonden de schetsen voor het monument dat op de grond van Defensie langs de A 28 moet verrijzen. Het monument moet uitgevoerd worden in KLOEK BETON acht meter hoog bij een dikte van twee bij twee meter.
De twee T's moeten vanaf grote afstand reeds te zien zijn". Aldus het artikel.

Kunstanimator Hans Zabel uit Ees leest dit verhaal en dan komt alles bij hem in beweging. Vanaf 1995 werkt hij gestaag aan de realisatie van een voor Nederland uniek stenen beelden project op het Drents Plateau.

Stenen beelden dienen volgens Zabel een bijzondere betekenis te geven aan de lokatie in het landschap en te refereren aan de cultuur historie van het Olde landschap.Zo ontwikkelt zich in de loop der jaren het zwerfstenen beelden project - Art in Stone. Dat houdt o.a.in gevoelig zijn voor de kwaliteiten van het Drents landschap, werken met het oer-materiaal behorend bij Drenthe, namelijk (zwerf)stenen ( graniet). Hij beschikt inmiddels over kennis van zaken en over ervaring wat betreft de organisatie van dergelijke projecten en kent bovendien de steenbeeldhouwers. Zijn conclusie: "In geen geval beton in het Drentse landschap".
Het belangrijkste is de materiaal keuze voor het TT landmark ombuigen in de richting van graniet en dan volgt de rest vanzelf.

Daarop neemt hij contact op met de directie van het TT circuit en met architect Jan Timmer. Het verhaal wordt met enige terughoudendheid door architect Jan Timmer aangehoord.Hans stuurt hem maar ook de directie van het TT circuit informatie over het stenen beelden project in Drenthe.

Wat betreft de materiaal keuze is de kogel snel door de architectenkerk.
Bovendien blijkt dat een granieten beeld veel goedkoper gemaakt kan worden door de grootste stenen constructeur-beeldhouwer Rob Schreefel dan een betonnen beeld door een aannemersbedrijf. Dan is ook dit deel van de overeenkomst snel gesloten.    
Dan vangt echter een traject aan waarin veel partijen elk met hun eigen belangen
voor de bekende hobbels zorgen. Waarbij de kwaliteit en de enorme kundigheid van de beeldhouwer vaak onvoldoende erkend werden en ook menigmaal in het gedrang om dreigen te komen.

Al met al een buitengewoon en zeer bijzonder geslaagd project.

 

Overige Gegevens:
Titel:  TT landmark 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Natuursteen 
Kunstenaar:  Rob  Schreefel [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Assen  [meer info]
Locatie:  Defensieterrein langs A28 nabij afrit Assen-Zuid 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,95677 Long: 6,54344
RDx: 232659,54 RXy: 552695,08
Maat/Gewicht:  90 ton / 7,5 meter hoog (incl heuvel =11,5) 
Productie:  2007 
Plaatsingsdatum:  dinsdag 15 april 2008 
Opdrachtgever:  TT-circuit, Assen 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 19 juli 2019 10:20:57
TT landmark © Copyright 2019 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)