(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Jampie
zoek uitgebreid
 
 
Aa en Hunze
  Kies hier alle gemeenten
Jampie
Beschrijving Web: Jampie

Jampie is een klein jongetje op klompjes met een broodtasje op zijn rug opweg naar school. Het beeldje vertegenwoordigt de schooljeugd van vroeger. Het beeldje is ter herinnering aan de school en aan oud leerlingen vervaardigd door Jaap Hartman. De onthulling op 3 maart 1993 om 15.00 uur werd geleid door de Drentse dichteres Geesje Hoving ook een oud leerling. In 1991 besloot het gemeentebestuur het oude school gebouw te laten afbreken, dat was op 1 augustus 1991 precies honderd jaar oud. Dit gedenkwaardige moment werd in 1991 gevierd met een juibileumfeest voor oud leerlingen en in aanwezigheid van het vroeger schoolhoofd B. Gerrits. Dit feest is onder aanvoering van oud leerling Jan Mulder, beter bekend onder de naam Jampie Mulder georganiseerd. Van 1931 tot 1974 was de heer Gerrits onafgebroken aan de school verbonden; tot 1938 als onderwijzer, daarna als hoofd. Hij was het voorbeeld van de vroegere dorpsbovenmeester, die het to zijn plicht rekende de gemeenschap zo veel mogelijk ten dienste te zijn. Zo bekleede hij vel bestuursfuncties  bij alle mogelijke verenigingen, vooral secretariaten. Ook zijn vrouw stond midden in de Rolder samenleving. Zij zette de gezinszorg op poten en was o.a. presidente van de plattelandsvrouwen en voorzitter van de bibliotheek. Zij waren beiden trouwe ledeen van de hervormde kerk en gerrits was jarenlang kerkvoogd. Tijdens de grote restauratie van de Jacobus kerk in Rolde van 1962 tot 1964 was hij de eerst verantwoordelijke bestuurder en die taak vervulde hij met groot genoegen. 't ging tenslotte om een van de oudste kerken in Drenthe. 

Het beeldje staat of stond met zijn rug naar het appartementscomplex Plein 11, tussen Schoolstraat en De Steeg op de plaats van de in 1991 afgebroken School. '

t Was een echte dorpsschool, de enige school in Rolde. Niet alle kinderen woonden vlakbij school. Sommige kinderen moesten wel anderhalf uur heen en terug lopen.. Ze kwamen uit de omringende dorpen zoals Balloo, Deurze, het Veld, Nijlande, Nooitgedacht en Marwijksoord.

Het beeldje Jampie is in het voorjaar van 2007 door feestvierende aanhangers van de voetbalvereniging afgebroken van zijn sokkel. Waar het beeldje nu is is onbekend. Het lijkt de moeite waard de herinnering aan de geschiedenis van de Openbare Lagere School in Rolde levend te houden en te zorgen dat het beeldje op zijn plaats terug komt.

Gedicht van Geesje Hoving bij de onthulling van het beeldje Jampie: "Er gung een jonkie - deur het veld-klompies an - stoettrommeltie op nak - op weg hen school - waor as het  zien eerste - woordties leert. Er steet een jonkie - midden in Rol - waor as eerst zien school - hef staon. Elk die hier veurbij geet - zot zichzelf weer - hen de Rolderschool gaon". 

Gegevens ontleend aan verhalen van Ebelina Bruins en Huib D. Minderhout  door Hans Zabel, Ees


Overige Gegevens:
Titel:  Jampie 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Brons 
Kunstenaar:  Jaap  Hartman  
Gemeente:  Aa en Hunze  [meer info]
Locatie:  tussen Schoolstraat en De steeg, Rolde 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,98692 Long: 6,64514
RDx: 239433,94 RXy: 556163,72
Maat/Gewicht:  hoogte 130 cm met sokkel 
Productie:  1992-1993 
Plaatsingsdatum:  woensdag 3 maart 1993 
Sponsor:  leerlingen van de OBS ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 24 januari 2021 13:07:08
Jampie © Copyright 2021 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)