(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Steen met een vierkant gat
zoek uitgebreid
 
 
Borger-Odoorn
  Kies hier alle gemeenten
Steen met een vierkant gat
Beschrijving Web: Steen met een vierkant gat
Gerard Höweler is een typische beeldhouwer in steen. Hij vindt zijn inspiratie in steen. De aard en de gesteldheid van het materiaal; de vormentaal die de kunstenaar kiest of waarmee hij zich verbindt; de uitstraling die hij het werk in de ruimte wil meegeven en het verhaal dat hij zijn werk wil meegeven, spelen hierbij een rol. Steen en ruimte groeien onder zijn handen tot het zichtbaar maken van ruimte in steen. De steen blijft de drager van de ruimte. Gerard Höweler heeft deze steen in de zandgroeve bij Emmerschans te Emmen gevonden. De plek ook van het eerste Landart project in Nederland van Robert Smithson 'The Broken Circle and Spiral Hill" uit 1971. Hij is onder de Nederlandse steenbeeldhouwers de eerste geweest die zwerfsteen als materiaal voor zijn beelden gebruikte. Hij heeft daarmee ander beeldhouwers in Nederland geïnspireerd. Tekst ontleent aan een tekst van Cees de Boer

Beschrijving Volgens Kunstenaar:
Mijn beelden gaan over de tegenstelling natuur - cultuur, de tegenstelling gevoel - verstand ofwel toeval en berekening. Zwerfkeien zijn stenen die door een natuurlijk verweringsproces in de loop van duizenden jaren zijn gevormd. In de schijnbaar toevallig gevormde kei maak ik door een exacte ingreep een contrast. Die ingreep is gebaseerd op meetkundige berekening. Om deze uiterste tegenstelling te completeren polijst ik de binnenvorm en maak ik de structuur en kleur van het materiaal van de zwerfkei zichtbaar, kwarts, veldspaath, glimmer.

De natuurlijke kei vormt als het ware een positief volume, de ingreep, een meetkundige uitholling, een negatief volume, En deze schijnbare tegenstelling moet in harmonie zijn. Het geheel moet helder en eenvoudig zijn, voor mij de essentie van een menselijke ingreep op een natuurlijk gevormde kei.
Aldus Gerard H÷weler 

Overige Gegevens:
Titel:  Steen met een vierkant gat 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Beton, Brons, Keramische materialen, Natuursteen 
Omschrijving:  zwerfsteen/graniet 
Kunstenaar:  Gerard  H÷weler [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Borger-Odoorn  [meer over Borger-Odoorn]
Locatie:  Flintenroute - Brink in Ees 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,90797 Long: 6,80579
RDx: 250392,36 RXy: 547580,37
Plaatsingsdatum:  dinsdag 21 maart 2000 
Opdrachtgever:  project Grenzen en Ontmoetingen 
Aankoop:  gemeente Borger-Odoorn & Stichting Het Drentse Landschap 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 24 januari 2021 14:19:24
Steen met een vierkant gat © Copyright 2021 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)