(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > De kop van Borger
zoek uitgebreid
 
 
Borger-Odoorn
  Kies hier alle gemeenten
De kop van Borger
Beschrijving Web: De kop van Borger

Het beeld werd door de Stichting Try-ouT in 1997 als aandachttrekker naar Borger gehaald voor het toen jaarlijkse Rotonde Festival. De kop van Borger is een typisch zwerfbeeld. Het beeld is 1994/1995 door de beeldhouwer in staal, Willem Kind, in zijn atelier in een voormalige lager school aan 'de Strubben' een voormalige Romeinse weg in Emmen gemaakt. Gereed gekomen verlaat 'De kop van willem'Emmen en gaat op reis. Het beeld wordt daarmee als het ware een zwerfbeeld/kop. 'Wie reis kan veel verhalen'. De kop gaat allereerst mee achter op een aanhanger naar een voordracht van de kunstenaar in Apeldoorn. Het beeld blijkt te grooot en wordt buiten opgesteld. Verviolgens reist de Kop naar Amsterdam. Hij komt daar oor het pathologisch anatomisch laboratorium van het voormalige Wilhelmina Gasthuis te staan. Dit in verband met een programma en expositie vande Kunstenbond rond het thema "Het al of niet herstellen van de culturele band met Zuid-Afrika'. Aardige noot van de kunstenaar: kop(je) in het Zuidfafrikaans betekent heuvel(tje). Het beeld reist daarna naar een andere plek in Amsterdam. Vanwege een expositie van leden van de Kunstenbond komt het beeld te in de Hortus Botannicus te staan. Hij kijkt nu in de richting van het monument 'de Dokwerker '. "De kop van Willem" is getuige van een archeologische opgraving in de Hortus. De aankoop door Hortus gaat niet door en na enige tijd reist 'De kop'verder naar een plek in de Havens West, uitkijkend over het Noordzee Kanaal., waarover vele zeereizigers aan- en afvaren. Dan lijkt de reis te eindigen in Borger. 'De kop'is getuige van diverse archeologische opgravingen van  'ijzertijd boerderijen' op locaties langs de N34, de huidige plek van de Brandweerkazerne. Na de laatste 'weggraving van het prehistorisch archief' van Borger vanwege de hernieuwde aanleg van de N34  is het beeld op een herstel reis naar Emmen.

Wanneer en waar dit roestvrij stalen 'archeologisch beeld' van Willem Kind terugkomt is niet bekend. Het bijzondere is dat oer, ijzerhoudende grond, vanuit Drenthe tussen 1860 en 1930 geëxporteerd werd naar voornamelijk Duitsland en Engeland voor de gasontzwaveling aldaar en ter verbetering van de grondstof ijzer. Drenthe was de grootste exporteur van ijzerhoudende grond en turf , beide stoffen hebben in Engeland bijgedragen aan de industrie. Na de winning van het aardgas is het gebruik van oer bij gasontzwaveling in ongebruik geraakt. 

Tekst: Hans Zabel, kunstanimator

               


Beschrijving Algemeen:

Het beeld kreeg een plaatsje in het maaiveld van graan op de es, kijkend in de richting van het gemeentehuis nabij de gevaarlijke ‘doden-kruizing van de N34 en N 374. In de volksmond heette dit beeld vanaf toen ‘De Kop van Borger’.Vanwege de toen in het oog springende markante plek, de directe omarming van het beeld door velen in Borger en door hen die er dagelijks langs reden, heeft de toenmalige gemeente Borger alsnog in 1997 besloten het beeld aan te kopen. In 2001 ?? heeft het beeld, na nog even terug geweest te zijn in Emmen, zijn huidige plaats gekregen. In 2007 is het beeld wederom van zijn plek weggehaald. De hernieuwde aanleg van de N34, de komst van rotondes aan de N 374 vormde de aanleiding voor het wegghalen van het beeld mdat  de situatie ter plekke heel erg is veranderd. Daarom is het beeld wederom naar emmen gebracht  voor een onderhoudsbeurt en om tezijnertijd een nieuwe plaats te krijgen. Wanneer en waar is niet bekend bij de gemeente Borger-Odoorn.  

Nieuwe plek voor Kop van Borger 25-03-2011

BORGER - Het kunstwerk Kop van Borger heeft een nieuwe plek. Het enorme ijzeren hoofd heeft een plek gekregen voor hotel Lubbelinkhof in Odoorn. De eigenaar vond het zo jammer dat het beeld bij het afval op de gemeentewerf in 2e Exloermond terecht was gekomen dat hij besloot om het samen met de gemeente en de kunstenaar te redden. De Kop van Borger stond jarenlang tegenover de ingang van het dorp Borger.

 

Overige Gegevens:
Titel:  De kop van Borger 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  R.v.s. 
Kunstenaar:  Willem  Kind [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Borger-Odoorn  [meer over Borger-Odoorn]
Locatie:  hoek N 374 en Poolse Bevrijderslaan (Borger-West) 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,92211 Long: 6,78132
RDx: 248716,15 RXy: 549121,42
Productie:  1994/1995 
Plaatsingsdatum:  onbekend 
Opdrachtgever:  Stichting Try-ouT 
Aankoop:  1997 door de voormalige gemeente Borger 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
maandag 10 augustus 2020 17:44:42
De kop van Borger © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)