(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Bolstervorm
zoek uitgebreid
 
 
Emmen
  Kies hier alle gemeenten
Bolstervorm
Beschrijving Web: Bolstervorm

Dit beeld vertikaal staand aan de Wethouder G.H. Scherpenlaan in Weiteveen-West vormt een symbolische tegenhanger van het beeld 'Veenvorm' horizontaal liggend in het parkje aan de Plantsoenweg in Weiteveen -Oost.

Het rechtopstaande beeld 'Bolstervorm' refereert sterk aan het grauwe of slechte hoge veen, meest bonk genoemd. Op dit stuk hoge veen is Weiteveen opgebouwd en het landschap in cultuur gebracht. De wilskracht daarvoor nodig wordt verbeeldt door de drie vertikaal gestapelde omhoogstrevende basalt vormen, die als het ware door de bronzenplantvorm verbrokkelt en omhoog geduwd wordt.

De bronzenplantvorm tussen het basalt herinnert symbolisch aan de boekweitteelt die hier in het verleden plaats vond als ook aan de levensenergie van mensen die nodig was om op deze plaats in het hoge veen Weiteveen op te bouwen. 

Graag zouden we meer informatie willen hebben van beide beelden gemaakt door beeldend kunstenaar Hans Mes.  

Tekst: Hans Zabel, kunstanimator


Beschrijving Volgens Kunstenaar:
Bolstervorm is samengesteld uit drie basaltzuilen, welke verbonden zijn door twee op boekweit geïnspireerde bronzen vormen. Hiermee refereert het beeld aan bodemverbetering. Het middelste blok symboliseert het verwijderde hoogveen. Het bovenste is de bolsterlaag, welke na de vervening op de zandbodem, voorgesteld door het onderste blok basalt, werd teruggestort en bezand. Deze “dalgrond” werd door het verbouwen van boekweit geschikt gemaakt voor de landbouw. In het beeld zijn daarom twee op boekweit geïnspireerde bronzen vormen opgenomen. De omgeving van Weiteveen-West is een gebied, waarin dit alles heeft plaatsgevonden. Echter ook de woningbouw, de verbetering van de infrastructuur en de inhoud, die nieuwe bewoners aan het gebied hebben gegeven worden verwoord door de gebruikte symboliek. Zij waren het die de waarde aan het gebied gaven waar dit beeld komt te staan. Door de basaltzuilen te laten verschillen in lengte en ze afgewisseld door tussenruimten niet loodrecht boven elkaar te plaatsen, wordt meer spanning en ruimtelijkheid aan de zuil gegeven. Hierdoor krijgt het weergeven van de gelaagdheid van de bodem beter gestalte. 

Overige Gegevens:
Titel:  Bolstervorm 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Brons, Natuursteen 
Omschrijving:  basalt 
Kunstenaar:  Hans  Mes [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Emmen  [meer over Emmen]
Locatie:  Wethouder G.H. Scherpenlaan, Weiteveen-West 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,67349 Long: 6,97615
RDx: 262424,09 RXy: 521734,59
Maat/Gewicht:  hoogte 260 cm 
Plaatsingsdatum:  1991 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
donderdag 9 juli 2020 03:18:21
Bolstervorm © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)