(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Aarde en Water
zoek uitgebreid
 
 
Emmen
  Kies hier alle gemeenten
Aarde en Water
Beschrijving Web: Aarde en Water

Het beeld " Aarde en Water" laat een dolfijn zien, die zich samen met een vrouwfiguur verheft, als komend uit het water. De Dolfijn oersymbool voor het Water, de chaos, en de Vrouw symbool van Moeder Aarde. Het beeld staat symbool voor het Scheppingsverhaal zoals dat ons door veel zeer oude culturen in eerste instantie mondeling is overgeleverd. Naderhand worden deze mondeling overgeleverde verhalen waaronder het scheppings-verhaal  opgetekend in boeken, zo ook in het boek de Bijbel. Het gebruik van het schrift ontstaat zo'n 5000 jaar geleden in het toenmalige Soemerie, het huidige Irak/Iran,       

Tekst: Hans Zabel, Kunstnetwerk, Ees


Beschrijving Algemeen:

Dit beeld "Aarde en Water"  wordt met o.a. nog twee beelden "Io en de wolk" en "De Wachter" van Nic Jonk uit Grootschermer (N.H.)  tentoongesteld  in de eerste zomerbeelden tentoonstelling Stadsbeelden Emmen in 1987. Een tentoonstelling van in totaal 26 beelden als aanzet om te komen tot een jaarlijks weerkerend beeldend kunst gebeuren. ( waarven 7 beelden in het Noorder Dierenpark en 5 beelden in Klazienaveen). De bedoeling was dat er telkens een of meer beelden door aankoop zouden kunnen blijven staan, zodat er geleidelijk een unieke permanente beeldententoonstelling ontstaat in de gemeente Emmen. Van 'stadsbeelden' tot 'beeldenstad'. In 1987 worden drie beelden uit de collectie aangekocht en krijgt het beeld "Tat Tvam Asi"krijgt een plekje bij het theater "de Muzeval".

Een initiatief van de Emmense beeldend kunstenaar Adri de Fluiter enkunstanimator Hans Zabel uit Ees. Een initiatief dat alom  met veel enthousiasme werd ontvangen en onder de vleugels van de Stichting Evenemeneten Emmen (SEE) snel gestalte kreeg. Een initiatief ook, dat aantoont , dat er in samenwerking tussen particuliere organsaties, bedrijfsleven en overheid ook op het gebied vande kunst veel te bereiken is"    

Dit beeld is in 1987 aangekocht door ENKA - Emmen B.V. 

In overleg met Andre de Jong, stedebouwkundige gemeente Emmen, is in 1987 de preciese plaats op het toenmalige Weiertplein bepaald. In overleg met de kunstenaar is verder het materiaal ( graniet) en de hoogte van de sokkle bepaald. Helaas is met de reconstructie van het Weiertplein in 2000/2001 tot Mondriaanplein geen rekening gehouden met deze nauwkeurig bepaalde hoogte. De sokkel is toen voor een deel ingegraven.  

 

Overige Gegevens:
Titel:  Aarde en Water 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Brons 
Kunstenaar:  Nic  Jonk  
Gemeente:  Emmen  [meer over Emmen]
Locatie:  Mondriaanplein , Emmen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  RD Lat: 52,78497172799 Long: 6,89517563656168
RDx: 256690 RXy: 534019
Maat/Gewicht:  h. ca. 100 
Plaatsingsdatum:  1988 
Aankoop:  ENKA -Emmen B.V. 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
maandag 6 juli 2020 07:59:45
Aarde en Water © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)