(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Mr. W.W. van Haersma Buma
zoek uitgebreid
 
 
Emmen
  Kies hier alle gemeenten
Mr. W.W. van Haersma Buma
Beschrijving Web: Mr. W.W. van Haersma Buma
Deze buste van de kantonrechter Wiardus Willem van Haersma Buma is gemaakt in 1927 door beeldhouwer August Falise uit Wageningen. Een homage aan ' een man van het beste soort'. Deze magistraat was zeer gelovig en sociaal zeer bewogen. De heer Haersma Buma is op 29 maart 1868 in Sneek geboren en is in 1904 naar Emmen gekomen als griffier van het kantongercht. Op 24 februari 1927 is de Haersma Bumar in Emmen overleden. Hij heeft veel betekend voor de gemeenschap van Emmen.

Beschrijving Algemeen:

"De heer van Haersma Buma was een man van het beste soort. Gedurende zijn leven heeft hij een lichtstraal gebracht in menig donker hart en in menig donkere woning".  De Emmer burgemeester Jan Liebe Bouma kwam op 5 oktober 1927 bijna superlatieven tekort . Bouma was een van de sprekers bij de onthulling van  de buste ter ere van de op 24 februari 1927 overleden Emmer kantonrechter. Griep en koorts kondigden eerder die maand het eind aan van 'een nuttig en welbesteed leven'.

Wiardus Willem( roepnaam: Wite) van Haersma Buma werd op 29 maart 1868 geboren in Sneek. In 1904 werd hij griffier van het kantongercht in Emmen. Vier later werd Buma , zoals hij doorgaans werd genoemd, benoemd tot kantonrechter. Ook kreeg hij functies van schoolopziener en lid van de voogdijraad in Assen. De magistraat , die ongehuwd bleef, was een zeer gelovig man. Een familielid herinnert zich dat hij tijdens delijdenstijd- de weken voor Pasen- altijd een zwarte das droeg. Daarnaast was Buma sociaal bewogen. Als kantonrechter in Emmen sprak hij recht en verloor daarbij nooit de positie van de verdachte uit het oog. Soms moest hij iemand veroordelen tot het betalen van een boete, terwijl hij eigenlijk vond dat hij dat gezien de positie van de veroordeelde helemaal niet moest doen. De betrokkenen kon zich dan bij de achterdeur van het huis vandekantonrechter melden, waar hij het bedrag uit diens eigen zak terug kreeg. Het verhaal gaat ook dat Buma tegen de kerst de plaatselijke bakker opdracht gaf om eengroot aantal krentebroden te bakken. De broden dienden vervolgens bij arme mensen bezorgd te worden. De kantonrechter voelde zich thuis in Emmen. Fysiek ging het evenwel niet zo geweldig met hem. Door een stofwisselingsziekte was hij zwaarlijvig. Het maken van lange reizen - onder meer naar - zijn moeder in Den haag - kostte hem door zijn ziekte groet moeite. De kantonrechter werd niet oud. Zijn overlijden op 58- jarige leeftijd zorgde voor een schok in Emmen. Velen volgden de rouwauto naar het station, vanwaar de overledene naar de familiebegraafplaats in Weidum  werd gebracht. Nog geen anderhalve maand na het verscheiden van de geliefde kantonrechter richtten enkele Emmer notabelen een stichting op om te komen tot een 'waardige huldiging'. In het bestuur zaten onder meer huisarts Jacob Roelof Hospers en Warner ten Kate, eigenaar van de emmer Courant,. Kunstenaar August Falisse uit wageningen  kreeg de opdracht  een borstbeeld te maken. Vanzelfsprekend was Ten kate erbij toen de buste in oktober 1927 werd onthuld. De courantier sprak mooie woorden en gaf aan dat er wel eens misbruik werd gemaakt van het teer gemoed van de kantonrechter. "Maar zo sprak Ten Kate . "Aan dergelijke voorbeelden heeft de wereld behoefte, welek al te veel baatzucht, zelfzucht en leifedeloosheid geeft te aanschouwen".

aldus een artikel van Jan Willem Horstman in het Dagblad van het Noorden van 20 november 2007. Met dank aan Sybrand van Haersma Buma (Tweede Kamerlid voor het CDA), Bernhard van Haersma Buma (voormalig burgemeester van Sneek) en Peter Kraan ( archivaris gemeente Emmen).

            

 

 

 

Overige Gegevens:
Titel:  Mr. W.W. van Haersma Buma 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:   
Omschrijving:  brons 
Kunstenaar:  Auguste  Falise [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Emmen  [meer over Emmen]
Locatie:  Hoofdstraat,grasveld voor het kantongerecht, Emmen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  RD Lat: 52,7847737991731 Long: 6,89731863405849
RDx: 256835 RXy: 534000
Maat/Gewicht:  h. 60 
Plaatsingsdatum:  woensdag 5 oktober 1927 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
donderdag 9 juli 2020 03:59:01
Mr. W.W. van Haersma Buma © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)