(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Broken Circle and Spiral Hill
zoek uitgebreid
 
 
Emmen
  Kies hier alle gemeenten
Broken Circle and Spiral Hill
Beschrijving Web: Broken Circle and Spiral Hill

The Broken Circle and Spiral Hill is in Nederland het enig overgebleven land-art project van de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson. In 1971 trok Smithson een cirkel op de grens van water en land. Grenzend aan het water maakte hij de halve cirkel vormige landtong, door het weggraven van het zand. Deze halve cirkel vulde zich met water. Dit laatste gebeurde ook tenaanzien van de andere cirkelhelft, waarin hij een binnende contouren van de cirkel het kanaaltje groef. Op het resterende zandsegment bleef de kei van 20 ton liggen als onderdeel van het kunstwerk. Naast de vlakliggende cirkel ( yin/yang element) ontstond de tegenbeweging in de Spiral Hill, een opgeworpen kegelvormige lemen heuvel. Een met wit zand bedekt spiraalvormig ( inmiddels verdwenen) omhoog lopend pad naar de top, stelt de bezoeker in staat vanaf deze top het kunstwerk van bovenaf te beleven. 

Het project is toegankelijk via de ingang bij de Zandafgraving van de fa. De Boer op alle werkdagen, maar gesloten tijdens de bouwvakvakantie


Beschrijving Algemeen:
 

Beschrijving Volgens Kunstenaar:

Robert Smithson kwam in 1971 naar Nederland om binne het kader van 'Sonsbeek buiten de perken', een land-art project te realiseren. de keuze viel op de Zuid-Oost hoek vanDrenthe, hij toonde belangstelling voor het hoogveen gebied, maakte enkele tekeningen als aanzet tot het project. In een diepgelegen zandgroeve tussen Weerdinge en Emmerschans vond hij zijn lokatie waar hij zijn Broken Circle en Spiral Hill realiseerde.

Voor de 'Broken Circle'koos hij de omgeving van een ijstijdmegaliet ( zwerfsteen), een van hte type waarmee de hunebedden in de prehistorie zijn gemaakt. De Broken Circle lag in alle maagdelijkheid, met onbeschoeide oevers en met schitterend wit/zwart contrast van de Spiral Hill eenmalig mooi in de groeve. De natuur zorgde voor een spontane begroeiing van de heuvel en de omgeving.

In de zomer van 1987 is het gelukt een tweed restauratie te realiseren, waarbij de cirkel door een ophoging van circa 30 cm weer boven de waterspiegel uitstak. De zwerfsteen is opgelicht en staat nu zoals in het begin, boven op het zand. 

  

 

Overige Gegevens:
Titel:  Broken Circle and Spiral Hill 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Zand, Zwerfsteen 
Omschrijving:  zand, aarde, water, zwerfsteen, begroeiing  
Kunstenaar:  Robert  Smithson  
Gemeente:  Emmen  [meer over Emmen]
Locatie:  Zandafgraving De Boer: Emmerhoutstraat , Emmen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,809648 Long: 6,92884
RDx: 258901,99 RXy: 536812,03
Maat/Gewicht:  ca. 50 x 50 mtr. 
Plaatsingsdatum:  1971 
Sponsor:  Museum Sonsbeek, Arnhem 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
woensdag 25 november 2020 23:46:36
Broken Circle and Spiral Hill © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)