(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Demeter
zoek uitgebreid
 
 
Coevorden
  Kies hier alle gemeenten
Demeter
Beschrijving Web: Demeter
Het beeld symboliseert de vruchtbaarheid van het Zuidenveldgebied. Demeter is als één van de oudste godinnen van Griekenland te beschouwen. Zij was de dochter van Kronos en Rheia en dus zus van Zeus. Demeter zorgt als godin van de landbouw en de vruchten, voor ons voedsel , maar zij is ook godin  van de burgerlijke orde en wetten, waarvan de invoering door de landbouw werd bewerkstelligd, toen de mensen hun nomadische, zwervende leefwijze lieten varen en zich vaste woonplaatsen gingen kiezen, en eindelijk ook de godin van de 'echt'.

Beschrijving Algemeen:

Het beeld is in opdracht van de gezamenlijke Zuidenveld gemeenten ter gelegenheid van het 50- jarig bestaan van de tentoonstellingsvereniging "Het Zuidenveld" in 1970 gemaakt door beeldhouwer Wladimir de Vries uit Groningen. Onder het motto: "Wat in het vat zit, verzuurt niet" is dit beeld, door allerlei omstandigheden, een jaar later alsnog aangeboden. Het beeld heeft , na een locatie nabij het oude gemeentehuis, in 2010 een nieuwe plaats gekregen op het brinkje aan het Klooster Zweeloo. Het beeld staat ook bekend onder de naam 'meisje in het koren'. In het beeld zijn korenaren verwerkt. Demeter komt als het ware zo uit het korenveld. 

De gedachte van de burgemeester uit Odoorn was toen, dat bij het aanschouwen van deze ranke vrouwen gestalte de arbeidsproductiviteit van de ambtenaren van gemeentewerken zou dalen, waarop de  burgemeester uit Zweeloo repliceerde met de opmerking , dat daardoor juist de arbeidsvreugde zou toenemen.    

Het beeld werd gefinancierd door de toenmalige acht gemeenten in de Zuid-Oost- hoek van Drenthe: Coevorden, Dalen, Schoonebeek, Sleen, Emmen, Oosterhesselen, Zweeloo en Odoorn met medewerking van het bestuur van het Anjerfonds-Drenthe.  

Het beeld is met de verkoop van het gemeenhuis in Zweeloo overgegaan in handen van een particulier en thans geen eigendom meer van de tentoonsteliingsvereniging  "Het Zuidenveld"of van de gemeente Coevorden.

De bewoners van het buurtschap zijn trots op hun beeld. Zij plaatsten naast het beeld van Demeter een brede plank met de tekst:

"Met godin Demeter in het Klooster gaat het goed met ons. Zij brengt ons vruchtbaarheid en overvloed".

 

 

Beschrijving Volgens Kunstenaar:

 

 

Overige Gegevens:
Titel:  Demeter 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Natuursteen 
Kunstenaar:  Wladimir de Vries [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Coevorden  [meer over Coevorden]
Locatie:  aan het Klooster, ZWeeloo 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,79432 Long: 6,72937
RDx: 245487,32 RXy: 534838,43
Maat/Gewicht:  hoogte 120cm breede 60cm 
Plaatsingsdatum:  1970 
Opdrachtgever:  de gezamenlijke Zuidenveld gemeenten 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
dinsdag 23 juli 2019 22:29:20
Demeter © Copyright 2019 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)