(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > De Drie Podagristen
zoek uitgebreid
 
 
Coevorden
  Kies hier alle gemeenten
De Drie Podagristen
Beschrijving Web: De Drie Podagristen
De drie afgebeelde figuren waren drie inwoners uit Coevorden, te weten Dubbeld Hemsing van der Scheer (uitgever) , ALexander Lodewijk Lesturgeon (predikant-letterkundige) en Harm Boom ( journalist), bekend onder de schuilnaam de Drie Podagristen. De verklaring van het Podagristen-pseudoniem , waarachter de Coevorder schrijvers driemanschap schuilging , vindt de lezer van het befaamde Drentse reisboek ,"in vlugtige en losse omtrekken', waarin zij aangeven dat wandelend door de graafschap Bentheim en het zuiden van Drenthe, gedurende het zomerzeizoen zij de heilzame wateren van het naburige Bad Bentheim ( de "Nederlandse zomerkolonie over de grens") ervaren hebben als " ene genezing voor 't duiveltje aller lichaamskwalen, 't podraga "( het pootje, d.w.z. voetjicht). Het oeuvre der podagristen hoort typisch thuis in die merkwaardige periode onzer gewestelijke cultuurhistorie in het algemeen, zo ongeveer een kwart eeuw nadat in 1813 de voormalige Republiek der Verenigde Nederlanden uit de Franse smelkroes herrezen was als moderne eenheidsstaat. Op deze vanzelfsprekend-nuttige, maar noodwendig-nivellerende eenheidsstreving openbaarde zich echter - 'n kwarteeuw na '1813' dus - in ons land allerwegen als begrijpelijke tegenstroming een sterke belangstelling voor wat vanouds 't gewestelijk-bijzondere der afzonderlijke provinciën en landschappen geweest was ; de eigen geschiedenis en oudheden, de eigen streek, de eigen volksoverleveringen en volksgebruiken. Aldus de Kamper Courant bij de verschijning ervan op 29 december 1842 . tekst: Hans Zabel, kunstanimator, Ees Bron: Drenthe geschetst door Drie Podagristen.

Beschrijving Algemeen:

Dit schrijverstrio wandelde  omstreeks 1843 door Drenthe. In dat jaar ondernamen zij een driedaagse voetreis naar Bentheim, met als doel een bezoek aan Bad Bendheim. Dit zwavelbad is weldadig voor leiders aan podagra (voetjicht).

Dit schrijverstrio zette de eerste Drents eigen cultuur in beweging, waardoor er bij het volk belangstelling gewekt werdt voor het streekeigene.

Het beeld is aan de gemeente aangeboden door de ANWB ter gelegenheid van de opening van de Dr. Picardroute ( een toeristische autoroute) in 1968. Het beeld werd toen geplaatst bij het Kasteel en het Gouvernement of Landschrijvershuis. In 2011 is het verplaatst aan het wandelpad van de markt , achter het nieuwe gemeentehuis, De Hof van Coevorden, naar het Kasteel. Op de sokkel is een glazen plaat aangebracht met daarop het gedicht van het Podagristenpad.    

 

 

Overige Gegevens:
Titel:  De Drie Podagristen 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Brons, Natuursteen 
Kunstenaar:  Charles  Hammes [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Coevorden  [meer over Coevorden]
Locatie:  voor het Kasteel, Coevorden 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,66261 Long: 6,74186
RDx: 246604,17 RXy: 520201,79
Maat/Gewicht:  hoogte: 205cm inclusief sokkel; breed 35cm 
Plaatsingsdatum:  1968 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 14 december 2019 15:13:46
De Drie Podagristen © Copyright 2019 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)