(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > De Roessinghkamp
zoek uitgebreid
 
 
Midden Drenthe
  Kies hier alle gemeenten
De Roessinghkamp
Beschrijving Web: De Roessinghkamp

Op het tegeltableau staan leerlingen van de landbouwhuishoudschool afgebeeld, die bezig zijn met de fruitteelt, verstelwerk en het verzorgen van bloemen. Deze werkzaamheden maakten deel uit van het lessenpakket in die tijd. Het tegeltableau is geschonken bij de opening van de landbouwhuishoudschool "de Roessinghkamp" in Westerbork op 27 april 1951. Het tegeltableau heeft de gevel van de school gesierd tot de datum van afbraak in 1994. De schoolfunctie is dan al twee jaar opgeheven. Het tableau is van de sloop gered door enkele oplettende ambtenaren en in bewaring genomen bij gemeentewerken in Westerbork. In 1996 is het wooncomplex Borkerheem aan de Roessinghkamplaan gereed gekomen. Het tegeltableau is toen in een houten omlijsting op het grasveld voor dit wooncomplex geplaatst.

De omgeving heet hier de Roessinghkamp. Oude Borkers zeggen Rozenkamp. Uit oude stukken blijkt dat het omstreeks 1640 Rossenkamp genoemd werd. Waarschijnlijk was het een weiland waar in die tijd rossen ofwel paarden liepen. De naam heeft niets met de schilder-dichter Roessingh te maken. 

Bron: Historische Vereniging Westerbork


Beschrijving Algemeen:

Bij de onthulling van het tegeltableau "de Roessinghkamp" op 27 april 1951 is er een oorkonde overhandigd, waarop te lezen staat welke verenigingen allemaal aan de tot stand koming ervan hebben bijgedragen.

Dat  zijn:

Bond van Plattelandsvrouwen afd. Westerbork, afd. Zwiggelte, afd. Elp, afd. Beilen, afd. Holthe en afd. Wijster: Drents Landbouwgenootschap afd, Westerbork,afd. Elp, afd. Zwiggelte, afd. Orvelte, afd. Broekstreek en afd. Beilen; Bond van Oudleerlingen Drenthe afd. Westerbork en afd. Beilen; Landbouwvereniging Witteveen en Elp; Coop. Zuivelfabriek te Westerbork; Coop. Boerenleenbank te Westerbork; Ver.v. Bedrijfsvoorlichting te Westerbork e.o.; Ver. tot  Bevordering v.h, Landbouwhuishoudonderwijs  te Westerbork e.o.; Ver. tot Bevordering van het Landbouwonderwijs  te Westerbork e.o.; Borker Ruiters te Westerbork; De Markegenoten te Westerbork e.o.; Onderling Veefonds Westerbork e.o.; Landarbeidersbond te Westerbork; Ver. tot  Bevordering der bijenteelt in Nederland afd. Westerbork; de leerlingen der Landbouwhuishoudschool te Westerbork en de leerlingen der Landbouwschool te Westerbork. Een heel reeks gevers dus. de oorkonde hangt nu ingelijst op het gemeentehuis in Beilen.     

 

Beschrijving Volgens Kunstenaar:
Helaas is de naam van de maker van het tegeltableau tot op heden onbekend. 

Overige Gegevens:
Titel:  De Roessinghkamp 
Categorie:  Wandplastiek 
Materiaal:  Keramische materialen 
Kunstenaar: 
Gemeente:  Midden Drenthe  [meer info]
Locatie:  Roessinghkamplaan,Westerbork 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,85183 Long: 6,60655
RDx: 237096,85 RXy: 541089,76
Plaatsingsdatum:  vrijdag 27 april 1951 
Sponsor:  zie lijst met namen onder beschrijving algemeen 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 15 augustus 2020 09:37:11
De Roessinghkamp © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)