(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Boemerang
zoek uitgebreid
 
 
Midden Drenthe
  Kies hier alle gemeenten
Boemerang
Beschrijving Web: Boemerang
De scherpe snijkant van de Boemerang, die ruim tien meter lang is, werd van glanzend roestvrij staal gemaakt. Dit deel wordt ‘s avonds verlicht zodat de het beeld nog meer een signaalfunctie krijgt. De Boemerang staat iets uit het lood om aan te geven dat hij met veel vaart de grond is ingeslagen. De suggestie, dat een deel in de grond verankerd zit, wordt ook door de zwaardere, bredere onderkant van het beeld geaccentueerd.
De Boemerang, ruim drieduizend kilo zwaar, werd in de werkplaats te Usquert uitgevoerd met hulp van lasser Henk van Dijk, van een uitzendbureau. Ook de fundatie van 3 kubieke meter beton werd zelf uitgevoerd.

Beschrijving Algemeen:
In mei 1994 werd René de Boer door de gemeente Beilen samen met negen andere kunstenaars uitgenodigd om ieder een ideeënschets te leveren voor een herkenningsobject aan de Domoweg in Beilen. Voor de bezoldiging van de ideeënschetsen was geen geld beschikbaar. Om tot een zo objectief mogelijke keuze te komen werden de schetsen onder motto ingestuurd (dus niet op naam). Na deze ronde kregen drie kunstenaars een opdracht om hun ideeënschets uit te werken tot een ontwerp en een schaalmodel, ieder voor een bedrag van fl. 1500. Deze moesten binnen vier weken ingeleverd worden. Uiteindelijk werd het ontwerp van René de Boer uitgekozen.
De kunstcommissie van de provincie Drenthe, die de helft van het object zou mee betalen, moest echter ook akkoord gaan. In totaal was er fl. 50.000 beschikbaar, inclusief fl. 1500 voor het ontwerp. De kunstcommissie van de provincie lag echter dwars. Die vond het beeld te hoog en wilde, dat er nagedacht zou worden over kleurgebruik. René de Boer ging hier om principiële redenen niet mee akkoord: een kunstcommissie kan hooguit op voorhand voorwaarden stellen, maar dient niet te infiltreren tijdens het creatieve proces van een kunstenaar. Dat is niet de taak van commissieleden. Daarop besloot de gemeente Beilen de totale financiering van het beeld op zich te nemen. In oktober 1994 werden de contracten getekend en kon met de uitvoering begonnen worden. In februari 1995 werd het beeld geplaatst en in september 1995 werd het onthuld door de wethouder van de gemeente Beilen.
Het idee om bij de Domoweg, een invalsweg vlakbij de snelweg, een boemerang te maken kwam van Colette Jesse, de partner van René de Boer. Bij een gezamenlijk bezoek aan plek viel haar de boemerangvorm op in de kromming van de weg. René de Boer werkte dit idee samen met zijn vriend Bram Hoogendam uit tot een cortènstalen Boemerang van 15 meter hoog. 

Beschrijving Volgens Kunstenaar:
Zie de website van de kunstenaar http://www.renedeboer.com   

Overige Gegevens:
Titel:  Boemerang 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Cortenstaal, R.v.s. 
Kunstenaar:  René de Boer [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Midden Drenthe  [meer info]
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,85621 Long: 6,50054
RDx: 229949,71 RXy: 541461,77
Maat/Gewicht:  hoogte 1500 cm gewicht 3000 kg 
Plaatsingsdatum:  1995 
Sponsor:  Voormalige gemeente Beilen & Provincie Drenthe 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 8 augustus 2020 11:00:35
Boemerang © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)