(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Werkman Poort
zoek uitgebreid
 
 
Midden Drenthe
  Kies hier alle gemeenten
Werkman Poort
Beschrijving Web: Werkman Poort
Drie uit elkaar gescheurde helblauwe poten, dragen de blauwe horizontale driehoekige, 50 centimeter hoge architraaf. Deze architraaf is een open vorm, zodat je staande in het beeld de hemel kunt zien. Deze open vorm, die René de Boer de vierde dimensie noemde, symboliseerde de overgang van leven naar de dood.

Beschrijving Algemeen:

In 1995 herdacht Groningen de kunstenaar H.N. Werkman, 50 jaar na zijn dood, met het Werkmanjaar. Er werden in de stad en provincie Groningen tentoonstellingen uitgeschreven. De kunstbeurs nam het thema Werkman ook als uitgangspunt en nodigde tien deelnemende galeries uit, op het Werkmanjaar in te gaan.
In het voorjaar van dat jaar kreeg René de Boer het verzoek van Galerie de Blauwe Roos uit Burum, om voor de drie dagen durende kunstbeurs in de Martininhal te Groningen een monumentaal beeld te maken dat als blikvanger moest verwijzen naar het werk van Werkman.

René de Boer interpreteerde de vlamvorm van de sjabloon van de prent van Werkman in vaandels. Deze drie bloedrode vaandels wapperen boven op de poort op een hoogte van 3,95 meter.
René de Boer voerde de Werkman Poort in roestvrij staal uit en financierde de materiaalkosten zelf. Het beeld werd zo gemaakt dat het in onderdelen vervoerd kon worden. De architraaf kwam met bouten aan de poten vast en de drie rode vaandelvormen konden in de architraaf staan.
De gemeente Groningen wees een subsidieverzoek van slechts fl. 3000 af: de Poort van René de Boer zou te weinig toevoegen aan de prent van Werkman. Met hulp van kunstcriticus Friggo Visser, ging René de Boer in beroep. Maar de gemeente Groningen wees dat af.
Nadat de Werkman Poort in 1995 drie dagen op de kunstbeurs had gestaan, werd er naar een nieuwe bestemming voor het beeld gezocht. De gemeente Leens, waar Werkman geboren was, raakte zeer geïnteresseerd, maar kreeg het financieel niet rond. In 1998 werd het beeld geplaatst in Gees, in de beeldentuin van galerie Dehullu. Daarna kreeg het beeld een plaats in de tuin van Paulus Morssink te Middelstum. Op advies van Friggo Visser, de al eerder genoemde kunstcriticus, kwam een delegatie van het Herinneringscentrum Voormalig Kamp Westerbork, het beeld in Middelstum bekijken en besloot de Werkman Poort aan te kopen. Het beeld werd begin maart 2000 onthuld.
René de Boer zijn monumentale hemelpoort fungeert bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork als een opvallend markerings- en aandachtspunt. Bij het betreden van de poort roept deze plek op tot bezinning en meditatie. Het beeld is een hommage aan de op 10 april 1945 door de nazi' s bij Bakkeveen vermoorde drukker en beeldend kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman, die in de periode 1940-1945 met zijn literaire publicaties en kleurdruksels een felle aanval deed op de bezetter en diens antisemitische beleid.
De hemelpoort van René de Boer hoort in Westerbork thuis door de verbondenheid met de beeldend kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman, die zich sterk maakte voor de joodse cultuur.

 

Beschrijving Volgens Kunstenaar:
Zie de website van de kunstenaar http://www.renedeboer.com 

Overige Gegevens:
Titel:  Werkman Poort 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  R.v.s. 
Kunstenaar:  René de Boer [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Midden Drenthe  [meer info]
Locatie:  voor gebouw Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,92132 Long: 6,56865
RDx: 234417,87 RXy: 548778,45
Maat/Gewicht:  hooge 395cm 
Plaatsingsdatum:  1995 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 15 augustus 2020 09:34:58
Werkman Poort © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)