(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Moza´ek Roelof van Echten College
zoek uitgebreid
 
 
Hoogeveen
  Kies hier alle gemeenten
Bekijk in Google Maps
Moza´ek Roelof van Echten College
Moza´ek Roelof van Echten College

De uit Frankrijk afkomstige kunstenaar René Karrer maakte het mozaïek aan de gevel van de aula van het chr. lyceum (later Menso Altinglyceum, tegenwoordig Roelof van Echten College). Hij hakte daarvoor de figuren uit in de rode bakstenen muur, waarna hij de lijnen opvulde met lichte en donkere steentjes. Het ontwerp was deels van Berend Hendriks.

In de Hoogeveensche Courant van 5 augustus 1961 werd het als volgt omschreven: "Wat stelt nu de versiering van het lyceum eigenlijk voor? Dat zijn twee figuren. De ene is een liggende figuur, donker uitgevoerd, waarmee de geestelijk negatieve jongeman wordt uitgebeeld, die in zijn eigenwijsheid zich alleen richt op de materie en die denkt, dat hij er al is. Hij ligt daar uit te rusten, te slapen, terwijl de materie verzinnebeeld wordt door de toren van Babel. Daarnaast is de staande figuur, de geestelijk positieve: het zinnebeeld van de op het geloof gerichte jongeman. Deze staande figuur is uitgevoerd in lichte kleuren en staat langs de plant van een mosterdzaad, die omhoog streeft naar de als een halve cirkel uitgebeelde zon, waarmee het geestelijke wordt gesymboliseerd."

Bij de herdenking van het 40-jarig bestaan van de school op 3 november 1961 werd de uitbreiding van de school officieel geopend, waarbij ook aandacht werd besteed aan het kunstwerk.

Tekst: Ronn  [lees meer...]
Titel:  Moza´ek Roelof van Echten College 
Kunstenaar: 
Locatie:  Julianastraat- De Vos van Steenwijkstraat ( gevel) 
Plaatsingsdatum:  vrijdag 3 november 1961 

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 5 april 2020 17:34:53
Moza´ek Roelof van Echten College © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)