(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > De Boom en de stamtekst
zoek uitgebreid
 
 
Hoogeveen
  Kies hier alle gemeenten
De Boom en de stamtekst
Beschrijving Web: De Boom en de stamtekst
Het beeld 'De Boom en de stamtekst' is gemaakt door Albert Geerts uit Eelderwolde en is een cadeau van de Hoogeveensche Courant voor de Hoogeveeners. De nieuwe begraafplaats 'Zevenberg' ligt in het dorpje Fluitenberg en is vormgegeven door Bruno Doedens uit Amsterdam. 'De Boom en de stamtekst' en de tak-teksten komen uit het 150 jaar Hoogeveensche Courant archief.  

Beschrijving Volgens Kunstenaar:

Het proces van het creëren. "Dromer zijn heeft mooie kanten maar ook lastige. Regelmatig drijf ik tijdens het krant lezen een zijriviertje in en ontdek dan aan 't einde van de stroom dat ik beter van voren af aan kan beginnen, omdat ik mij niets herinner, want afgeleid door een intrigerende stelling of een mooie woordkeuze belandde ik van associatie in associatie.

Zoiets overkwam mij ook toen Bert van der Haar mij vroeg , of ik een beeld/teken/lkunstwerk zou willen bedenken voor een nieuwe begraafplaats in Hoogeveen.
De Hoogeveensche Courant bestaat in 2008 150 jaar, en ter gelegenheid daarvan wil de krant de Hoogeveeners een kunstwerk cadeau doen... 
De rest van het verhaal heb ik niet meer mee gekregen want bij de derde zin was ik al aan het dromen, een stoet van beelden trok door mijn hoofd....

Mijn bewustzijn dreef 150 jaar krant naar de begraafplaats, via overleden vrienden terug naar de opdrachtgever. Ik kreeg mentale pop ups van rouwgedichten en dwaalde door de prachtige maquette van de nieuw aan te leggen dodenakker. Wat kan zo'n beeld zijn, wat wil ik laten zien? Begraafplaats/150 jaar krant, wat heeft het één met het ander te maken? Wat bezielt zo'n krant om een begraafplaats te sponsoren? Als ik op die bezieling een vinger kan leggen, dan zou ik die tastbaar willen maken.

Dit soort vragen en gedachten bleven dagen door mijn hoofd spoken. Het lopende werk en het dagelijks leven moest even op de automatische piloot.  Dan, op een vroege ochtend, doezelend, droom ik een gronings gedichtje dat een vriendin mij 2 jaar geleden toestuurde. Ze had het gebruikt voor de rouwkaart van haar vader.

"Dizze boom hai was mie zo vertraauwd, in zien schare bin ik gruit..."enz. In een flits realiseer ik me dat ik de sleutel heb gevonden en opslag klaar wakker, even later onder de douche zie ik het hele beeld voor mij.....
Wat is een krant? Een krant is een instelling die tot pulp gemalen dode bomen bedrukt met letters, en daarmee die boom in een nieuwe gedaante tot een kortstondig nieuw leven wekt. 
Ik zal het omgekeerde doen. Ik zal met letters een nieuwe boom maken, zodanig dat hij er over ongeveer 150 jaar nog staat. Ik wil een tekst maken van 150 letters, om de stam van een boom te schrijven, te construeren. Aan die stam zal ik taal takken maken van teksten uit rouwadvertenties, die ik zoveel mogelijk wil opdiepen uit het 150 jaar oude archief van de krant. In de stamtekst wil ik sleutel berippen als leven/dood/geloof/hoop/hemel/boom/kracht/kwetsbaarheid/eeuwig leven etc..etc... gebruiken.
Als houvast heb ik een foto van een Australische ghost gum tegen een staalblauwe lucht, maar ik kom er niet uit, die 150 letters dwingen mij in een korset dat zo knelt, dat de inhoud van mijn tekst onder de vorm lijdt. Ik besluit dat idee los te laten en laat de hele zaak een paar dagen los.
Ondertussen houd ik mij vooral bezig met een nieuw doopvont voor de Martinekerk in Groningen. Dan schrijf ik op een avond een tekst die langzaam op onbewaakte momenten mijn gedachten hadden geïnfiltreerd en die heel erg leek op de tekst hieronder.

ik dacht over sterven
en zag een boom
naakt
schorsloos glanzend
in zwarte aarde
trots
kale takken grepen
de diepe blauwe hemel
sterk
ik dacht aan een boom
en zag de dood
springlevend

Tekst: Albert Geertjes , Eelderwolde            

 

Overige Gegevens:
Titel:  De Boom en de stamtekst 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Staal 
Kunstenaar:  Albert  Geertjes [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Hoogeveen  [meer info]
Locatie:  Nieuwe begraafplaats Zevenberg, Fluitenberg 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,74165 Long: 6,456205
RDx: 227152,61 RXy: 528671,37
Productie:  2008 
Plaatsingsdatum:  zaterdag 6 december 2008 
Opdrachtgever:  Hoogeveensche Courant 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 30 mei 2020 15:43:07
De Boom en de stamtekst © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)