(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Vrouwe Fontana
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
Bekijk in Google Maps
Vrouwe Fontana
Vrouwe Fontana

Deze vrouwspersoon met haar handen ten hemel geheven maakte in 1898 nog deel uit van het K.E. Borgermonument, het eerste monument van Meppel.

"Het oorspronkelijke monument - een fontein- telde maar liefst drie verdiepingen met op de bovenste een bronzen beeld van een vrouwspersoon die de handen trots ten hemel hield geheven en onder een soort balustrade bevond zich nog een aantal kleine waternimfen. Het was dus niet 'slechts' een monument, maar tevens een beeldhouwwerk.  Het Borgermonument, ter gelegenheid van het op 23 juli1897 25 jaar burgemeester van Meppel zijn door K.E. Borger, zou tot 1952 stand houden. Toen werd het in verband met de herinrichting van het Stationsplein en ten gevolge van achterstallig onderhoud afgebroken. Bedongen was dat delen delen van de fontein bewaard zouden blijbven, om mogelijk later weer te gebruiken. Volgens de Meppeler Courant echter waren de restanten op een geven moment toch spoorloos.

Het hoofd bureau culturele zaken, de heer  F.van der Veen, vond n.a.v een briefje d.d. 3 mei 1974 van R. Dozeman aan het gemeentebestuur, 'slechts'het bovenste deel van de fontein; de vrouwspersoon. Het lag opgeborgen in het magazijn van gemeenetwerken aan de Gasgracht  In 1989 werd dit deel onder de naam Fontana - samen met BORGER-gedenksteen op het  Stationsplein tegenover de ingang naar deperrons in Meppel geplaatst."

Tekst: In en Buiten Beeld - kunst in de openbare ruimte in Meppel, drs. T. J. Rinsema    

  [lees meer...]
Titel:  Vrouwe Fontana 
Kunstenaar:  Gemeente Meppel
Locatie:  Stationsplein, Meppel 
Productie:  1898 
Plaatsingsdatum:  1989 
Opdrachtgever:  Gemeente Meppel 

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 6 december 2020 01:36:18
Vrouwe Fontana © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)