(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Zomergasten
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
Zomergasten
Beschrijving Web: Zomergasten

Zomergasten is ontstaan vanuit de vraag deel te nemen aan de internationale beeldententoonstelling Stadsbeelden Emmen in 1989. Het Drentse landscahp, de historie van het voormalige hoogveengebied met de veel kanalen die ontstaan zijn door het in cultuur brengen van deze gronden vormde de basis voor het ontwerp van Cune van Groeningen uit Amsterdam.

Begrippen als monumentaal landschap, majestueus kanaal en resten van oeroud veengebied, brachten mij aanvankelijkop de gedachte van eneruine. Na mijn keuze voor een locatie in het wijde en verlaten landschap in Klazienaveen te hebben  gemaakt, beproefde ik mijn idee voor deze plek in een werkplaats van het waterschap Bargerbeek te Klazienaveen. Door mijn idee op ware grootte in karton uit te proberen kon zien of het formaat van mijn ontwerp  stand hield in het uitgestrekte landschap. Nu ik de juiste afmetingen kende, kon ik met de uitvoering voor de tentoonstelling beginnen. Daar het beeld alleen bedoeld was voor de duur van de tentoonstelling( 25 mei tot 3 september 1989), was een houtenconstructie bespannen met steengaas voldoende. De daarop aan gebrachte stuclaag gaf echter het beeld een permanent aan zien. De provincie Drenthe en de op 2 oktober 1990 opgerichte Sichting Landwaterkunstwerken wilde het beeld voor Drenthe behouden. Mij werd daarom gevraagd op zoek te gaan naar een definitieve plaats voor het beeld. Een vergelijkbare plaats vond ik in Rogat, op de kop van het passantenhaventje langs de Hoogeveensevaart. Het afwateringskanaal ( een schutwijk) in het afgegraven veengebied in Klazienaveen waaraan het beeld stond tijdens de tentoonstelling , werd ingewisseld voor ed hoogeveensevaart bij Meppel. Het beeld is op de definitieve plek uitgevoerd in baksteen en evenals in Klazienaveen afgedekt met een stuclaag". Cune van Groeningen.

Uit: In en Buiten Beeld - kunst in de opnebare ruimte in Meppel - T.J. Rinsema          


Beschrijving Volgens Kunstenaar:

"De punt van het schiereiland, gelegen in de Hoogeveense Vaart aan de kop van het haventje, werd  aldus gekozen als strategische plek voor het kunstwerk. Passanten die hier met hun schepen vooral in de zomermaanden te gast zijn om de nacht door brengen, liggen nu veilig beschermd achter het verdedigingswerk dat als een wachter de omgeving bewaakt. Deze 'zomergasten'kunnen overdag het bouwsel van wit pleisterwerk gebruiken als plaats van samenkomst en zittend op de bankjes onder het raam, geniten van en schitterend uitzicht over het grote water en weidse landschap. De rode band om het raam werkt als een lijst om een schilderij, zodat een ieder die dat wenst zijn eigen droombeeld componeert. Op warme zomeravonden kunnen de bewoners van Rogat de gasten verhalen vertellen overspannende duels , uitgevochten met het duelleerpistool dat nog in het raamkozijn ligt. Een medaille heeft altijd twee kanten. Zo ook dit beeld van het landschap. Wanneer je het wilt, kun je deze plaats met het beeld ook beleven als een plek die tot nadenken aanspoort of juist je gedachten even stil zet."   

Cune van Groeningen

Uit: In en Buiten Beeld - kunst in de openbare ruimte". T.J. Rinsema. 

 

Overige Gegevens:
Titel:  Zomergasten 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Andere materialen, Baksteen 
Kunstenaar:  Homme  Venema [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Meppel  [meer info]
Locatie:  Passantenhaven, Rogat 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,68961 Long: 6,2672
RDx: 214461,4 RXy: 522709,66
Plaatsingsdatum:  dinsdag 1 oktober 1991 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
woensdag 26 februari 2020 07:08:43
Zomergasten © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)