(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Narcis
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
Narcis
Beschrijving Web: Narcis

De Narcis aan de oever van de vijver in het Wilhelminapark van Meppel, is ontworpen en gemaakt door beeldhouwer of beeldenlasser Onno de Ruijter uit Meppel. De Narcis is gebaseerd op een oude Griekse mythe. Narciscus was de zoon van de riviergod Kephissos en de nimf Leirope. De jongeman werd om zijn schoonheid door veel vrouwen bemind. In tegenstelling tot zijn uiterlijke schoonheid was hij koud en hardvochtig. Hij voelde geen liefde of mededogen voor mensen of andere levende wezens. De bekoorlijke nimf Echo was verliefd op hem, maar hij bleef er onverschillig onder. De diepbedroefde Echo wendde zich tot Nemesis de godin van de wraak met het verzoek om Narciscus te straffen voor zijn hoogmoed en harteloosheid. Toen Narciscus uitrustte tijdens een jachtpartij en zijn dorst wilde lessen aan het heldere water van een beek , zag hij in het water zijn spiegelbeeld. Hij herkende zichzelf niet en vatte een vurige liefde op voor de man die hij in  het water van de beek zag. Dagenlang bleef hij naar zijn spiegelbeeld  staren, net zo lang tot hij volkomen was uitgeteerd. De wrekende godin kreeg medelijden met hem en veranderde hem in een prachtige bloem, bleek als de kleur van een huid, maar met een geel hart, omringd met brandend oranje. De narcis is in alle talen bezongen als een bloem die eeuwig droomt van ijdelheid en liefde. De verstilde narcis in het Wilhelminapark, die zichzelf spiegelt, is een ode aan de natuur.

Informatie:" Drenthe in beelden"- Ebeline Bruins ( Van Gorcum, Assen-2000)  


Beschrijving Algemeen:

Aangeboden ter gelegenheid van het 75 jaar bestaan van het Wilhelminapark. 

Onno de Ruijter werd gekozen als beeldhouwer of beeldenlasser en kon de Narcis gaan lassen. Waarom de Narcis? Ik probeer altijd een kapstok te vinden om de betekenis van een beeld aan op te hangen. Dat kan de mythologie, de geschiedenis, de bijbel of een gebeurtenis zijn. In dit geval was het een voorbeeld uit de Griekse mythologie: 'Narciscus was een mooie jongen waarop Echo verliefd was. Hij beantwoordde deze liefde echter niet en zij kwijnde weg totdat alleen haar stem overbleef. Als straf voor zijn afwijzing van Echo liet Nemesis hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Omdat hij zijn liefde niet kon bevredigen stierf Narciscus uit frustratie. De wrekende godin kreeg echter medelijden en veranderde hem in een prachtige bloem'.

Mijn beeld NARCIS haakt in op deze mythe, omdat ze zichzelf spiegelt in het water. Ook is de Narcis een ode aan de natuur, die in dit park ruim voorhanden is.     

Informatie: "In en Buiten Beeld - Kunst in de openabre ruimte in Meppel"- T.J. Rinsema ( Stichting Historie in Perspectief - 2005)

 

Overige Gegevens:
Titel:  Narcis 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Koper 
Kunstenaar:  Onno de Ruijter [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Meppel  [meer info]
Locatie:  Vijver, Wilhelminapark, Meppel 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,68934 Long: 6,1923
RDx: 209398,39 RXy: 522620,64
Maat/Gewicht:  Hoogte: 260 cm 
Plaatsingsdatum:  1994 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
dinsdag 26 mei 2020 05:12:30
Narcis © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)