(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > De Stadsomroeper
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
De Stadsomroeper
Beschrijving Web: De Stadsomroeper
De Stadsomroeper symboliseert een oud gebruik binnen Meppel. Als lokatie werd  De Wheem gekozen, omdat dit plein het middelpunt is van de markthandel. Dit beeld is gemaakt door Jan Krikke uit Giethoorn. Het is onthuld door J.A. Oldebeste, wethouder van Meppel, en K.J. Timmerman ere voorzitter van Donderdag Meppel Dag. 

Beschrijving Volgens Kunstenaar:

Interview Jan Krikke, Gierhoorn; 8 maart 2005:

de achtergrond van mijn beeld De Stadsomroeper, is het feit dat ik vroeger de echte stadsomroeper- ik meen dat hij Hagedoorn heettte - nog bij ons in de Billitonstraat heb horen omroepen. Ik kan me nog hele zinnen herinneren: 'Noodslachting, hedenmiddag noodslachting in het keurlokaal'. Later- ik had toen een winkel in Meppel - kwam ik via Donderdag Meppel Dag DMD), weer in contact met de stadsomroeper. De organisatie gebruikte die als aankondiger van evenementen en op een gegeven moment werd dit beeld het logo ( ontworepen door Jo Alting) van deze organisatie. Later verruilde ik mijn winkel voor het atelier. Ik ging o.a. beelden maken die met 'gebruiken'te maken hebben o.a. de lantaarnaansteker in Coevorden etc. De Stadsomroeper is natuurlijk ook een 'gebruik'. Toen DMD in 2001 veertig jaar bestond, kwam het ineens bij me op; laat ik de stadsomroeper een sdriedimensionaal vormgeven, ingeinsopireerd op aan de ene kant de tekening van Jo Alting en aan de ander kant stadsomroeper Bakker. Het moest -vond ik - een corpulent iemand worden en mond en beel moesten duidelijk zichtbaa zijn. De Stadsomroeper appelleert aan mijn stijl van werken: impressionistisch, niet alles in detail tot uiting laten komen. Gelukkig kreeg het beeld ook nog een plek op het mooiste plein van Meppel. Vorig jaar ( 2004) haalde het zelfs de Telegraaf als toezichthouder bij de brand in De Beurs.     

Uit: In en buiten beeld- kunst in de openbare ruimte in Meppel - T.J. Rinsema uitgave: Stichting Historie in Perspectief/Kunsthuis Secretarie 2005

 

Overige Gegevens:
Titel:  De Stadsomroeper 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Brons 
Kunstenaar:  Jan  Krikke [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Meppel  [meer info]
Locatie:  De Wheem, Meppel 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,69751 Long: 6,19123
RDx: 209315,95 RXy: 523528,79
Plaatsingsdatum:  zaterdag 12 april 2003 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 3 april 2020 09:04:13
De Stadsomroeper © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)