(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Monument Joodse Stadsgenoten
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
Bekijk in Google Maps
Monument Joodse Stadsgenoten
Monument Joodse Stadsgenoten

In het Slotplantsoen stond sinds 4 mei 1970 het kleine gedenkteken ter herinnering aan de 230 vermoorde Meppeler joden. Op deze eenvoudige gedenksteen was de bronzen plaquette "Mozes met de stenen tafelen" van Nico van Onckenhout aangebracht. Een bronzen reliëf dat reeds eerder door de gemeente Meppel was aangekocht uit het Fonds Stadsverfraaiing Meppel. Op de steen stond in het Hebreeuws en Nederlands ook de tekst: "Ter nagedachtenis aan onze Joodse stadgenoten, die in de bezettingsjaren 1940-'45 weggevoerd zijn en nimmer teruggekeerd zijn" aangebracht. Men was in Meppel daarover niet tevreden en er moest iets anders komen. In oktober 1996 werd de STICHTING JOODS MONUMENT opgericht. Deze stichting stelde zich ten doel het oprichten en in stand houden van een monument ter nagedachtenis aan deze vermoorde Joodse stadgenoten. Centraal in dit monument moest komen te staan een lijst met namen van de slachtoffers. Op 1 juli 1997 verleende het college van B en W vande gemeente Meppel een bouwvergunning naar aanleiding van de op 26 mei 1997 ingekomen aanvraag van de Stichting Joods Monument te Meppel voor het plaatsen van een herdenkingsteken in het Slotplantsoen. Onno de Ruijter heeft het bestaande monument in het nieuwe geïntegreerd. Toegevoegd werd een halfronde stenen wal met daarop platen met namen van vermoorde joodse stadgenoten, de Davidster op de grond en op het dak en aan de zijkanten bankjes. Op 30 september 1997 werd de gedenkplaats tijdens een indrukwekkende plechtigheid onthuld.    

tekst: interview met Onno de Ruijter, Meppel; 14 en 15 maart 2005 door T.J. Rinsema  "In en Buiten Beeld - kunst in de openbare ruimte in Meppel - T.J. Rinsema Uitg. Stichting Historie in Perspectief/Kunsthuis Secretarie Meppel 

Het omhullende grote monument is ontworpen door Onno de Ruijter. De bronzen plaquette is van Nico van Onckenhout. Mozes met de stenen tafelen.

  [lees meer...]
Titel:  Monument Joodse Stadsgenoten 
Kunstenaar:  Onno de Ruijter [meer kunst van ...] 
Locatie:  Slotpantsoen 
Productie:  1997 en 1970 
Plaatsingsdatum:  dinsdag 30 september 1997 

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 27 november 2020 15:32:59
Monument Joodse Stadsgenoten © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)