(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Monument voor vrede, veiligheid en lokaal bestuur
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
Monument voor vrede, veiligheid en lokaal bestuur
Beschrijving Web: Monument voor vrede, veiligheid en lokaal bestuur

Monument voor vrede, veiligheid en lokaal bestuur. De elementen van het beeld zijn gemaakt van roestvrij staal; niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de zichtbaarheid onder het bladerdek. De gepolijste zwart granieten cirkel is gemaakt van tegels, welke met gewapend beton verdikt zijn. De tegels rusten op een betonnen fundament, waardoor niet kunnen verzakken. De tekst van Steven Derksen is met een geschreven letter in het graniet gezandstraald en door de matgrijze kleur in het glanzende oppervlak goed zichtbaar. Rondom de cirkel bevindt zich een tweeënhalf meter brede rand met drie toegangswegen, welk gemaakt zijn van gemalen vuursteen ne krijt. In de rand zijn drie banken van graniet geplaatst die met het ronde van de cirkel meegaan. Deze bankjes hebben nadrukkelijk een functie. Wie dat wil, kan hier op deze plaats van rust, vrede en harmonie nadenken over de volgende boodschap, die volgens wethouder Nieuwenkamp geplaatst moest worden aan de rand van het beeld: 'We dienen het besef te hebben, dat in deze wereld, die met totale vernietiging bedreigd wordt het lot van de ene mens meer dan ooit met dat van de ander verbonden is en dat niemand zich meer kan laten verontschuldigen'.        

Dit beeld werd met mooie en gevoelige woorden officieel onthuld door gedeputeerde van de provincie Drenthe : Marga Kool

Tekst: In en buiten beeld - kunst in de openbare ruimte in Meppel- T.J. Rinsema uitgave: Stichting Historie in Perspectief


Beschrijving Algemeen:

Tijdens een raadsvergeadring van 16 december 1986 deed de fractie van de P.v.d.A het voorstel, een kunstwerk te realiseren in het kader van de Verenigde Naties. Dit kunstwerk zou dienen als een symbool voor vrede en alles wat daarmee te maken heeft. Het duurde even, doch op 9 november 1988 werd groen licht gegeven om een V.N. -gedenkteken te realiseren. Kosten voor de gemeente Meppel zouden maximaal 50.000, gulden bedragen. Een voorlopige werkgroep werd op 21 september 1989 in het leven geroepen. Begin 1990 was men het erover eens dat het object tegenover het Stadskantoor geplaatst zou worden. Kunstenaars werden via een advertentie in de nieuwsbrief voor beeldende kunstenaars in Drenthe verzocht te reageren. Er kwamen negentien reacties. Drie van hen mochten een schetsontwerp maken. Eén daarvan was Ko Vester, die de volgende toelichting op zijn ontwerp gaf.

Bij het ontwerp ben ik uitgegaan van de aanduidingspunten door de commissie gesteld. Ik heb getracht een monument te creëren, dat niet alleen het thema Vrede, Veiligheid en Lokaal Bestuur in zich heeft, maar tevens binnen de locatie past. Het monument is naast een visueel verschijnen vooral een plaats om te zijn, te beleven, te overdenken, te ervaren. De ronde vorm associeer ik met lokaal bestuur. De vijf stalen elementen staan voor de werelddelen. Vrede en veiligheid komen niet alleen tot uitdrukking in de tekst, maar ook door de sfeer, die het monument oproept: een plaats van rust, vrede en harmonie. 

 

Overige Gegevens:
Titel:  Monument voor vrede, veiligheid en lokaal bestuur 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  R.v.s. 
Kunstenaar:  Ko  Vester [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Meppel  [meer info]
Locatie:  Grote Oever, tegenover het Stadskantoor, Meppel 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,6989 Long: 6,1887
RDx: 209143,24 RXy: 523681,53
Plaatsingsdatum:  vrijdag 14 juni 1991 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
donderdag 21 januari 2021 02:26:43
Monument voor vrede, veiligheid en lokaal bestuur © Copyright 2021 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)