(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Teken aan de wand
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
Bekijk in Google Maps
Teken aan de wand
Teken aan de wand

De opdracht was de ingang van het nieuwe gebouw van de Gemeentewerf in Meppel  te markeren. De strengheid van het gebouw zette de kunstenaar aan tot het maken van dit speelse object, als tegenhanger. Het vinden van deze spiraalvorm als oplossing was vanuit de beeldtaal van de kunstenaar een hele zoektocht. In het spiraalvormige vrijstaande cortenstale beeld "Teken aan de wand" vallen zowel de vertikale beweging als de zijwaartse beweging op. Dit beeld betekende voor de kunstenaar het begin van een nieuwe reeks beelden, direct of indirect afgeleid van dit beeld "Teken aan de wand".

Bron: In en Buiten Beeld - Kunst in de openbare ruimte in Meppel - T.J. Rinsema, uitgave:  Stichting Historie in Perspectief 2005 

De kunstenaar gaat bij zijn werk uit van de meetkundige/geometrische  oervormen als de cirkel, het vierkant en hun ruimtelijke equivalenten. Het werk valt binnen de beeldende kunst onder de noemer "Geometrisch Abstracte Kunst" of "Concrete Kunst". Het beeldend principe is duidelijk in zijn beelden te ontwaren, n.l. werken vanuit een rond of vierkant profiel. Het materiaal wordt vervolgens in stukken verdeeld tot enkele basiselementen waarmee het grote spel kan beginnen van combineren, organiseren en manipuleren. De uiteindelijke vorm wordt vaak niet van te voren bedacht maar ontstaat gaandeweg, waarbij ritme, symmetrie en harmonie belangrijke overwegingen zijn.De weer samengevoegde elementen vormen zo uiteindelijk een nieuw geheel, dat meer is dan de som der delen.

     

      

  [lees meer...]
Titel:  Teken aan de wand 
Kunstenaar:  Roland de Jong Orlando  
Locatie:  Gemeentewerf, Eekhorstweg, Meppel 
Maat/Gewicht:  Hoogte hoger dan 1000 cm 
Productie:  1997-1998 
Plaatsingsdatum:  vrijdag 20 maart 1998 
Opdrachtgever:  Gemeente Meppel 

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 27 november 2020 15:02:56
Teken aan de wand © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)