(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Boekweit Opschot
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
Boekweit Opschot
Beschrijving Web: Boekweit Opschot

Inhoudelijk verwijzen de twee opschotten naar de historie van Nijeveen, die zijn oorsprong vindt in veenwinning. De typische vorm van de gereedschappen vertoont ook overeenkomst met de vorm van de kavels die hun kenmerkende langgerekte uiterlijk ontlenen aan de vervening en de kanalisatie voor het transport van turf. De drie boekweitzaden verwijzen naar de boekweitteelt. na het verwijderen van de veenlaag en het weer opbrengen van de bezande bolsterlaag was het de gewoonte om de grond allereerst door middel van boekweitteelt geschikt te maken voor de landbouw. Zo symboliseren de boekweitzaden de groei en bloei van het dorp Nijeveen, dat met zijn uitbreidingsplannen een impuls geeft aan de verdere ontwikkeling van het gebied. Het woord boekweit in detitel van het kunstwerk vormt ook een speelse verwijzing naar de nieuw te openen bibliotheek. door de hoogoprijzende vorm en dit grote formaat fungeert het beeld als een baken voor zijn omgeving.

tekst: "In en buiten beeld - kunst in de openbare ruimte in Meppel"- T.J. Rinsema uitgave 2005 Stichting Historie in Perspectief


Beschrijving Volgens Kunstenaar:

Het beeld 'Boekweit Opschot' bestaat uit een tweetal lange smalle veenspaden, de zogenaamde opschotten, met tussen de ronde stelen drie boekweitzaden. Een opschot werd gebruikt bij de turfwinning om de verticaal gesneden turven los te steken. De twee opschotten verwijzen naar de historie van Nijeveen, die zijn oorsprong vindt in veenwinning. De typische vorm van de gereedschappen vertoont overeenkomst met de vorm van de kavels die hun langgerkte vorm ontlenen aan de veenwinnig en de kanalisatie  voor het transport van turf. De drie boekweitzaden verwijzen naar de boekweitteelt. Na het verwijderen van de veenlaag en het weer opbrengen van de bezande bolsterlaag was het de gewoonte om de grond allereerst door middel van boekweitteelt geschikt te maken voor de landbouw. Zo symboliseren de boekweitzaden de groei en bloei van het dorp Nijeveen. Het woord boekweit vormt een verwijzing naar de bibliotheek. De kleurcombinatie van het kunstwerk omvat zilver en zwart voor de opschotten en rood koper voor de boekweitzaden, de kleuren van het gemeentewapen van Nijeveen, dat is verdwenen na de gemeentelijke herindeling van januari 1998. Door de hoogoprijzende vorm is het beeld een baken voor zijn omgeving. Het kunstwerk heeft een hoogte van ruim 7,50 meter boven het maaiveld.

Tekst: Hans Mes, de kunstenaar  

 

Overige Gegevens:
Titel:  Boekweit Opschot 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Koper, Staal 
Omschrijving:  Het beeld is uitgevoerd in verzinkt staal en hebben een handmatig aangebrachte duplex kleurcoating van zilver en zwart. De drie zaden zijn vervaardigd van roodkoperplaat waarop met tin accenten zijn aangebracht. Ze hebben een beschermende kleurcoating van transparant Engels rode metaalvernis. 
Kunstenaar:  Hans  Mes [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Meppel  [meer info]
Locatie:  Binnenveen, Openbare Bibliotheek, Nijeveen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,7348 Long: 6,17026
RDx: 207853,67 RXy: 527661,97
Maat/Gewicht:  hoogte 750 cm boven het maaiveld 
Plaatsingsdatum:  1997 
Aankoop:  voormalige gemeente Nijeveen 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 20 september 2020 12:08:27
Boekweit Opschot © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)