(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > De Zaaier
zoek uitgebreid
 
 
Meppel
  Kies hier alle gemeenten
De Zaaier
Beschrijving Web: De Zaaier

Het is gemaakt ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van het dorp Nijeveen. Het beeld geeft symbolisch de agrarische geschiedenis van dit dorp weer en ook de ontwikkeling ervan. Nijeveen is de oudste veenkolonie van Drenthe en een typisch streekdorp. Midden in het veen lag een zandrug waarop de boeren hun boerderijen bouwden, die door een voetpad met elkaar verbonden waren. De boerderijen lagen keurig naast elkaar. Zo zijn de langgerekte streekdorpen ontstaan. In de stichtingsakte van 1477 staat vermeld dat Nijeveen ongeveer 27 erven had die jaarlijks aan de pastoor van Havelte hun betalingen in natura ( rogge) moesten voldoen. In het gemeentewapen van de voormalige gemeente Nijeveen stellen 27 vakken de erven voor. De 10 munten er omheen symboliseren de 10 mud rogge die Meppel jaarlijks aan Nijeveen/Kolderveen moest betalen. Meppel behoorde tot 1422 bij Nijeveen/Kolderveen. De Nederlands Hervormde Kerk van Nijeveen heeft de karateristieke vorm van een boerenschuur. De korenmolen is van veel betekenis geweest voor NIjeveen. Hier lieten de boeren hun koren malen.

Informatie: "Drenthe in Beelden"- Ebeline Bruins ( Van Gorcum, Assen- 2000)

 


Beschrijving Algemeen:

Uit: "In en Buiten Beelden" - Kunst in de openbare ruimte in Meppel - T.J. Rinsema

De Zaaier is een echt beeldhouwwerk, gemaakt van Franse Kalksteen, in Nijeveen. Het enige beedlhouwwerk van Onno de Ruijter in de gemeente Meppel. Onno de Ruijter is toendertijd persoonlijk benaderd door mevrouw Schilthuis, Commissaris van de Koningin in Drenthe. Hij was in die tijd een van de weinige kunstenaars in Drenthe, die met buitenwerk bezig was.

De onthulling van het beeld "De Zaaier" viel samen met een bezoek van Prins Claus, die de ingebruikstelling van de herbouwde korenmolen bijwoonde. De Zaaier zaait met gulle hand, maar zal geen graan meer oogsten. De korenmolen is van veel betekenis geweest voor Nijeveen. Hier lieten de boeren hun koren malen. In 1928 werden de wieken eraf gehaald , maar de molen werd in ere hersteld. De huidige molen komt uit Weener(Dld). Hij is in 1976 en 1977 gerestaureerd en opgebouwd in Nijeveen.

Informatie: " Drenthe in beelden"- Ebeline Bruins ( Van Gorcum, Assen- 2000)

 

Overige Gegevens:
Titel:  De Zaaier 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Natuursteen 
Kunstenaar:  Onno de Ruijter [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Meppel  [meer info]
Locatie:  Dorpsstraat, Nijeveen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,73359 Long: 6,17088
RDx: 207897 RXy: 527527,8
Maat/Gewicht:  hoogte: 170 cm incl. sokkel 
Plaatsingsdatum:  donderdag 11 augustus 1977 
Opdrachtgever:  provincie Drenthe en de voormalige gemeente Nijeveen 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 16 januari 2021 06:01:21
De Zaaier © Copyright 2021 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)