(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Zevensprong
zoek uitgebreid
 
 
Tynaarlo
  Kies hier alle gemeenten
Zevensprong
Beschrijving Web: Zevensprong

Dit land-art project is gemaakt door de beeldhouwer Derk den Boer, met gebruikmaking van zwerfkeien. Deze zwerfkeien zijn beschikbaar gekomen na renovatie van het Noorderplantsoen in Groningen. Na overleg zijn zo'n 120 zwerfkeien beschikbaar gekomen voor gebruik voor de diverse steen-projecten van Derk den Boer.    


Beschrijving Algemeen:
 Den Boer ontmoette de eigenaar Wouter Dijk van dit stuk land en deze stond meteen open voor de suggestie om een kunstwerk op zijn land te maken. Den Boer werkt sterk vanuit zijn intuitie als hij in het land staat: "Ik ga op een plek staan waar ik iets mee wil doen en kijk wat ik daar voor bijzonders zie en voel. Toen ik hier met Wouter Dijk stond zag ik opeens dat er in het gras een soort sterpatroon was. Daar kon ik wel iets mee".  

Beschrijving Volgens Kunstenaar:

INFORMATIE OVER DE ZEVENSPRONG

Deze landschapsformatie,"de ZEVENSPRONG" ,aan de rand van Zeegse. is in 2004 ontstaan.

EEN GEWONE PLEK

Het veld van de zevensprong ligt op twee manieren in een overgangsgebied. Het is eenoplopend terrein tussen het stroomgebied van het Zeegser Loopje. een zijstroom van de Drentse Aa. en een hoogte in het landschap met een zandverstuiving bij het voormalig hotel Duinoord. Tegelijk is het het overgangsgebied tussen de open velden van het stroomdal en de bossen rondom de hoogte. Het veld dat voor u ligt geeft in eerste instantie niet de indruk een bijzondere plek te zijn. Het was een buiten gebruik geraakt weiland langs het zandpad: de Zeegsersteeg,

Een eeuwenoud zandpad tussen Tynaarlo en Zuidlaren.

EEN BIJZONDERE PLEK

En toch bleek er iets biizonders met deze plek aan de hand te zijn. Mensen die weet hebben van landschapkrachten merken dat er subtiele energiepatronen in dit veld aanwezig zijn. Zodanig dat er sprake is van een poortplek. Dit is een plek waar een aantal energiebanen in het landschap in een soort knooppunt bij elkaar komen en waar, naast de vele horizontale energiebanen, ook sprake is van een verticale verbinding. Door de uiterlijke onopvallendheid en de historie van de plek is het lange tijd een poortplek ' in ruste' gebleven.

EEN ACTIEVE PLEK

In het gras van de plek was, met enige moeite. een zevenster te zien. Staand op de plek waar zich nu de centrale steen bevindt was een merkbaar verschil in groei en kleur van het gras binnen en buiten de punten van de zevenster. Daarom werd deze vorm het uitgangspunt voor de stenenformatie.Als eerste stap is er een zacht glooiende schaal in het veld uitgegraven met een doorsnede van ruim dertig meter met in het midden een diepte van 50 cm. Zo maakt de schaal in het middengedeelte contact met de grondlaag van het Drents plateau, een diep okergele laag die uit de één na laatste Ijstijd stamt.Aan de rand van de schaal zijn vervolgens de punten van de zevenster opnieuw uitgezet. Deze punten en de snijpunten van de lijnen van de zevenster zijn met zwerfstenen ge.markeerd. Het zichtbaar blijven van de punten van de zevenster, zoals deze in het begin van het werk aan de formatie markant zichtbaar was, Vanaf de rand van het veld voertfeen spiraalvormig pad tussen twee poortstenen door geleidelijk naar de zevensterformatie. Zo maakt de wandelaar over het pad de spiraalbeweging mee die energetisch ook in de plek verborgen ligt en gaat de aandacht langzaam naar de kern van de zevenster en daarmee naar binnen en naar beneden. De vier oermensen, op naar .... (ontworpen door Wouter Dijk) benadrukken deze neerwaartse aandacht.

DEZE POORTPLEK

heeft een energie die veel meer naar binnen en naar beneden uitnodigt als ware naar het middelpunt van de aarde dan naar buiten en boven.Vanuit de Innerlijke concentratie die men hier ervaren kan is naar allerlei bewustzijnsniveaus te "springen" ; de zevensprong. In het midden vlan de formatie is een bewerkte zwerfsteen geplaatst. Deze verbeeldt een walvis die zich verticaal verheft. "opspringt". Gemaakt uit een diepgesteente dat in de een na laatste ijstijd oostwaarts is gevoerd. Het staartstuk wordt gevormd door een witte steen die drager is geworden. Zo worden deze stenen hier na hun reizen in diverse richtingen. weer verenigd.

DIT WERK.

Door het karakter van de plek en de krachten die hier werkzaam zijn is gekozen voor deze vorm van landschapswerk. Deze plek heeft een bijzondere plaats in samenhang met de ontwakende krachten van onze oorspronkelijke noordelijke cultuur, samen met een aantal andere plekken in het noord Nederlandse landschap. Voor nadere Informatie hierover en over' de Zevensprong' kunt u contact opnemen met de beeldhouwer.

www.derkdenboer.nl

 

 

Overige Gegevens:
Titel:  Zevensprong 
Categorie:  Object 
Materiaal:  Natuursteen 
Kunstenaar:  Derk den Boer [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Tynaarlo  [meer over Tynaarlo]
Locatie:  weiland langs Zeegstersteeg, Zeegse 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 53,07381 Long: 6,64557
RDx: 239294,19 RXy: 565831,46
Productie:  2004 
Plaatsingsdatum:  dinsdag 8 juni 2004 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 10 juli 2020 10:28:14
Zevensprong © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)