(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Plastiek bij het Rijksarchief
zoek uitgebreid
 
 
Assen
  Kies hier alle gemeenten
Plastiek bij het Rijksarchief
Beschrijving Web: Plastiek bij het Rijksarchief

Dit beeld, deze plastiek is gemaakt van Drentse zwerfkeien (graniet) en gepolijste granieten driehoekige elementen (rood Braziliaans graniet, het  zgn. capao bonito). Fundamenteel bij dit project is het samenspel tussen de natuurlijke vormen van de zwerfstenen en de strak bewerkte, gepolijste driehoekige vormen. De elementen van het project liggen op de scheidslijn van het groen van het plantsoen (natuur) en de bestrating van de openbare weg (cultuur). Deze plastiek bestaat uit een in het centrum gelegen glanzend gepolijste driehoekige vorm en twee onder een hoek van 90 graden geplaatste gepolijste (zit)elementen, die ingelaten, gedragen en verbonden worden door zwerfstenen. Het centrum van het beeld is een samengestelde driehoekige vorm, bestaande uit vier samenstellende ook weer driehoekige vormen. Glanzend gepolijst en op een bepaalde manier 'open' en 'gesloten'. De twee (zit)elementen, opgebouwd uit zwerfkeien en glanzend gepolijste driehoekige vormen, omlijsten het centrum van deze plastiek. De natuurlijke zwerfstenen vormen als dragers ook de verbinding tussen de gezaagde langgerekte , lineaalrechte glanzend gepolijste driehoekige (zit)elementen. Vijf  zwerfstenen besluiten het beeld richting Archief. In dit beeld ontstond een viervoudige tegenstelling: rond tegenover recht, vondst tegenover ingreep, inheems tegenover uitheems, ruw en verweerd, niet of nauwelijks aangeraakt tegenover onderworpen aan de electrische zaag en de polijstmachine. Tocht sluiten, mede dankzij de gekozen kleuren natuur en cultuur een gelukkig verbond. Een eeuwige relatie: natuur - cultuur, gevoel - verstand, toeval -berekening.

tekst: Hans Zabel        


Beschrijving Algemeen:

Tegenstelling en harmonie. Binnendringen in een steen. Dankzij jarenlange deelname aan symposia veranderde geleidelijk het inzicht van Gerard Höweler omtrent zijn eigen werk. Al lang had hij, als zoveel beeldhouwers de laatste decennia, bezwaren tegen het isolement dat een beeld ten deel valt als het op een sokkel wordt geplaatst. Sinds hij Japanse tuinen had gezien, zocht hij steeds meer aansluiting bij de grond; hij ging werken met planten, water en hopen zand. Sinds hij Lahr (1980) met afvalmateriaal en natuurlijke breukvlakken had gewerkt, kreeg hij een toenemende bewondering voor de steen zoals de natuur die aanbood. De voorkeur voor natuurlijke  breukvlakken, voor het onverlet laten van een huid waaraan neerslag en geologische krachten honderd duizenden jaren hadden gewerkt, vormt  een uitgangspunt in zijn werk. De 'Tereinsculptuur'die Höwler in 1981 uitvoerde voor het Rijksarchief in Assen geeft blijk van de nieuwe inzichten. Daar legde hij grote zwerfkeien neer, sommige wel met een meter doorsnee. Die werden in de een na laatste ijstijd door de gletsjers meegevoerd naar Drenthe, waar ze in het zand werden bewaard. Toen ze in de groeve van Emmen te voorschijn kwamen, hadden ze een verweerde ruwe huid met een miljoenen jaren oude patine. In formeel contrast met de zwerfstenen zaagde hij langgerekte, lineaalrechte vormen in rood Braziliaans graniet. Die werden ingelaten in de zwerfsteen.

Tekst: 'De druppel holt de steen uit '- Elf Nederlandse beeldhouwers- José Boyens 

Jan Meefout, Ans Hey, Cor van Noorden, Leo de Vries, Ben Guntenaar, Lika Mutal, Theo van Brunschot, Gerard van Rooy, Jo Gijsen, Gerard Höweler, Pjotr Müller.   Uitgeverij van Spijk BV , Venlo - 1986

     

 

Overige Gegevens:
Titel:  Plastiek bij het Rijksarchief 
Categorie:  Beeld 
Materiaal:  Graniet, Zwerfsteen 
Kunstenaar:  Gerard  H÷weler [meer kunst van ...] 
Gemeente:  Assen  [meer info]
Locatie:  Oostersingel achter het Drents Archief,Assen 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,99346 Long: 6,56532
RDx: 234062,96 RXy: 556800,9
Productie:  1982 
Plaatsingsdatum:  1982 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 7 augustus 2020 20:31:50
Plastiek bij het Rijksarchief © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)