(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Monument Doldersum
zoek uitgebreid
 
 
Westerveld
  Kies hier alle gemeenten
Bekijk in Google Maps
Monument Doldersum
Monument Doldersum

Op een heel bijzondere enigs verhoogde door groen omzoomde plek midden in dit prachtige natuurlandschap tussen Wateren en Doldersum staat een gedenkteken aan de Huenderweg. Dit gedenkmonument  bestaat uit verschillende delen. Vanaf de ingang loopt men eerst langs een pad, waarlangs foto's van de slachtoffers op paaltjes geplaatst zijn, die op deze plek gefusilleerd zijn. Daarna komt het eigenlijke monument. Op de aarden wal is een halfronde gemetselde muur geplaatst van ongeveer 1 meter hoog, waarop een bord met een beschrijving van het gebeuren alhier. Aan de achterkant van de halronde muur zijn metalen kruizen bevestigd.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog. Op deze plaats werden op 8 september 1944 een zevental jonge mannen van 18 jaar gefusilleerd, die zich hier in een hol verscholen hielden. Zij waren de dag ervoor met behulp van anderen uit het kamp van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) in Vledder ontsnapt. Van het zevental overleefde één de fusillade. In de kampen van de Nederlandse Arbeidsdienst vervulden jongens van 18 jaar een half jaar lang een soort dienstplicht. Zij maakten in deze kampen ook kennis met de nationaal-socialistische  idealen. Na 'Dolle Dinsdag'( 5 september 1944) waarbij de Duitse bezetter min of meer op de vlucht sloeg omdat de indruk ontstond dat de geallieerden heel snel oprukten naar het Noorden, liepen de NAD-kampen leeg. Het strenge optreden van de Duitsers hierna en hier is illustratief voor de harde hand waarmee men sinds de april-mei stakingen in 1943 optrad tegen enige vorm van verzet.

Het monument in zijn huidige vorm is in 1995 tot stand gekomen. Vanaf 1948 - 1995 stond op deze plaats een stenen kruis met daarop in eenvoudige bewoordingen het voorgevallene. Een speciaal comité heeft zich ingezet voor dit nieuwe gedenkteken     

 Bron: Vledder Kerspel  en www.monumentdoldersum.nl 

  [lees meer...]
Titel:  Monument Doldersum 
Kunstenaar: 
Locatie:  Huenderweg, Doldersum 
Plaatsingsdatum:  dinsdag 6 september 1994 

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
woensdag 20 januari 2021 14:50:00
Monument Doldersum © Copyright 2021 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)