(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

home > info > Wandplastiek,Diever
zoek uitgebreid
 
 
Westerveld
  Kies hier alle gemeenten
Wandplastiek,Diever
Beschrijving Web: Wandplastiek,Diever

De gevelversiering van het overblijflokaal van de scholengemeenschap 'Stad en esch'is een kunstwerk van Jan van der Zee uit Groningen. Het is als volgt gemaakt. De kunstenaar heeft in eerste instantie een klein ontwerp gemaakt dat 30 maal is vergroot en in horizontale en verticale lijnen op de muur is gezet waarna de grillige lijnen werden getrokken. de toenmalige beschikbare metselaars durfden niet aan dit kunstwerk te beginnen. De heer C. Tuin heeft destoute schoenen angetrokkenen samen met deuitvoerder, de heer Statman, de wandplastiek aangebracht. Tot grote voldoening van de kunstenaar. 'Het geheel stelt iets speciaals voor, maar als u het  goed bekijkt kunt u er alles in vinden', aldus de heer Tuin.   

Tekst: "20 beelden in de gemeente Westerveld en wat ze ons vertellen - Spraak"- Jeannine de Boer, Kunstbureau ARTeria Dwingeloo , uitg. gemeente Westerveld.  


Beschrijving Volgens Kunstenaar:

Jan van der Zee , Leeuwarden 1898 - 1988 Groningen. Jan van der Zee behoort tot de meest getalenteerde schilders van de Groninger Ploeg. In 1922, toen hij lid werd van deze schildersvereniging, schilderde hij in impressionistische trant met heldere kleuren in brede penseelstreken. Vrij snel darana ging hij, onder invloed van De Stijl en gestimuleerd door ateliergenoot Wobbe Alkema, enige tijd over tot het schilderen van geometrisch-abstracte composities. Met name de negatieve kritiek hierop bracht hem in 1926 weer terug bij zijn landschappen, portretten en stillevens, waarin het motief uit forse partijen werd opgebouwd en kleur een belangrijk erol speelde. Een soort 'decoratief impressionisme' noemde Dijkstra dit, waarinVan der Zee de atmosferische verschijnselen feitelijk terugbracht tot breed gepenseelde platte kleurvlakken. eind jaren '40 zou hij opnieuw abstract gaan werken.

 

 

Overige Gegevens:
Titel:  Wandplastiek,Diever 
Categorie:  Beeld, Wandplastiek 
Materiaal:  Natuursteen, Zwerfsteen 
Kunstenaar:  Jan van der Zee  
Gemeente:  Westerveld  [meer info]
Locatie:  Scholengemeenschap Stad en Esch, Westeres, Diever 
Bekijk in Google Maps
Coordinaten:  WGS84 Lat: 52,85354 Long: 6,31313
RDx: 217332,69 RXy: 540986,57
Productie:  1963/1964 
Plaatsingsdatum:  1964 
[vorig pagina ...]

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
maandag 25 mei 2020 08:46:39
Wandplastiek,Diever © Copyright 2020 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)