home > info > Tentoonstelling Max Liebermann en Zweeloo
zoek uitgebreid
 
 
Tentoonstelling Max Liebermann en Zweeloo

‘Het is het beste slag mensen dat ik ken’
Tentoonstelling Max Liebermann en Zweeloo anno 1882


‘Hij een gedistingueerde jood met piquanten Mephistokop in vergevorderd jeugdstadium, zij een mooie jonge lieve elegante deftige jodin. Alles aan hen blonk van fijnheid en nieuwheid, mantels, portmanteaux, tot de smettelooze schilderkist van mooi hout toe”. Dit gaat over Max Liebermann en zijn jonge vrouw op huwelijksreis in 1884. Twee jaar eerder verbleef deze gedistingeerde man  met zijn smetteloze schilderkist in Zweeloo in Drenthe in Logement Mensingh, nu de Herberg van Zweel.
Liebermann is opgegroeid in Berlijn en zijn ouders woonden daar nog steeds; hij had sinds 1878 een atelier in München, maar kwam als ongetrouwde jongeman ook veel thuis bij zijn ouders.
Liebermann en veel van de andere schilders in Drenthe kwamen uit welgestelde milieu’s en waren in  hun leven van alle gemakken voorzien. Zweeloo was een geïsoleerd boerendorp, waar het ritme werd bepaald door de natuur, de eenvoud en de eisen van het boerenbestaan. De tentoonstelling wil een beeld oproepen van de twee werelden, die bij elkaar komen als Liebermann in 1882 een zich voor een paar maanden vestigt in Zweeloo.
Omdat een cultuurschok zich openbaart in de détails van het dagelijks leven zal de tentoonstelling zich vooral hierop richten: aspecten als reizen, eten, drinken, slapen, kleding,  communiceren, voorzieningen, het dorpsleven met zijn ritme en geluiden, sociale aspecten als een schilder tussen boeren, een Pruis in den vreemde en joods zijn in 1882 hebben allemaal een rol gespeeld. Ondanks alle verschillen schrijft Liebermann naar huis, dat hij verblijft bij ‘het beste slag mensen dat ik ken’.
De tentoonstelling wordt opgebouwd uit voorwerpen, foto’s, brieven en geluidsmateriaal en vindt plaats in de eeuwenoude authentieke saksische boerderij “’t Hoes van Hol-An” in Oud Aalden.


‘Het is het beste slag mensen dat ik ken’
Tentoonstelling Max Liebermann en Zweeloo anno 1882
Hoes van Hol-An Oud Aalden vanaf 25 maart
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 12.00- 17.00
www.schilderachtigdrenthe.nl

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 4 augustus 2007 19:37:40
Tentoonstelling Max Liebermann en Zweeloo © Copyright 2007 by http://drenthekunstbreed.nl