home > info > Schilderachtig Drenthe begint in Zweeloo
zoek uitgebreid
 
 
Schilderachtig Drenthe begint in Zweeloo

Zweeloo Kunstenaarsdorp 2007
 
Zweeloo staat geheel 2007 in het teken van kunst uit de 19e eeuw en kunst van nu. Aanleiding voor dit alles is een keurig geklede heer uit Berlijn van joodse afkomst en welgesteld, die in juli 1882 in Zweeloo op het toneel verscheen. Hoe Max Liebermann, want zo heette hij, in Zweeloo gekomen is, weet niemand. Er was geen vaste verbinding met de buitenwereld. Er liep een weg door Westerbork naar Assen en een zandweg over Sleen naar Emmen. Verderop bij Wezuperbrug passeerde af en toe een trekschuit. Wandelen duurde lang en was niet ongevaarlijk over de uitgestrekte heide, waar alle paden binnen de kortste keren door stuifzand werden bedekt. Liebermann kan in Assen of Beilen een rijtuig gehuurd hebben, want daar stopte sinds een jaar of tien een trein. Hij ging logeren in het logement van Jan en Lammechien Mensingh, nu de Herberg van Zweel en hij bracht zijn schilderspullen mee. Want hij kwam om te schilderen in het boerendorp waar alles al altijd hetzelfde was. De bomen en de rietgedekte boerderijen waren samen eeuwenoud. Voor de meeste dorpelingen reikte de wereld niet verder dan Zweeloo.
Liebermann was niet de eerste schilder die Zweeloo bezocht, wel een van de beroemdste. Vincent van Gogh wilde hem een jaar later gaan opzoeken, maar hij trof Liebermann niet en ging teleurgesteld weer weg. Van Gogh schetste wat en schreef een van zijn mooiste brieven over dit tochtje.
 
Presentatie boek ‘Schilders van Zweeloo’ en opening tentoonstellingen op
24 maart a.s.
Het bezoek van de schilders Liebermann en Van Gogh is in 2007 uitgangspunt voor tentoonstellingen en evenementen in en om Zweeloo met kunst en natuur in de hoofdrol. De activiteiten in Zweeloo sluiten aan op de tentoonstelling “Max Liebermann en zijn Nederlandse kunstenaarsvrienden” die geopend wordt op 18 maart in het Drents Museum in Assen. In Zweeloo klinkt het startsein op 24 maart.  Dan wordt het boek gepresenteerd ‘Schilders van Zweeloo’ over de meer dan 100 schilders die in dit dorp werkten. Het boek is een uitgave van de Historische Vereniging Zweeloo.
 
Daarnaast is gelijktijdig de opening in de Rabobank in Zweeloo van de tentoonstelling ‘Het was daar heerlijk en onbeduimeld’ schilders van Drenthe met werken uit het Drents Museum en uit particuliere collecties én van de historische tentoonstelling ‘Het is het beste slag mensen dat ik ken’ Liebermann en Zweeloo 1882  in het Hoes van Hol An in Oud Aalden.
De bezoekers van de Liebermann-tentoonstelling in het Drents Museum in Assen krijgen een boekje over Liebermann met arrangementen in Zweeloo en een apart routekaartje om langs een mooie weg van Assen naar Zweeloo te reizen.
 
Tal van activiteiten rondom het thema ‘Zweeloo Kunstenaarsdorp’
Voor wie langer de tijd heeft zijn er fiets- en wandelroutes binnen het thema “Schilders in Zweeloo” beschikbaar en belangstellenden kunnen aansluiten bij een cultuurhistorische rondleiding. Leden van het Drents Schildergenootschap en galeries in de omgeving tonen werk van hedendaagse landschapsschilders, er worden teken- en schilderworkshops georganiseerd om in de voetsporen van de illustere voorgangers zelf potlood en kwast uit te proberen en er komt een fotografieworkshop ‘fotograferen van het Drentse Licht’.
 

Verdere activiteiten in samenwerking met het dorp

De Stichting Schilderachtig Drenthe heeft bewoners en ondernemers van Zweeloo en omgeving uitgenodigd in te haken op het thema. Horecaondernemers hebben arrangementen ontwikkeld en hangen landschapskunst aan de muur. De plaatselijke quiltclub maakt een quilt geïnspireerd door ‘De Bleek’, een topstuk van Liebermann gemaakt in de tuin van zijn herberg. Galeries haken op hun eigen manier in. De Molenstichting ontwikkelt 25 en 26 augustus een kunstzinnig weekend in het kader van het Jaar van de Molen. Op 23 juni organiseren de VVV en de AKE een grote schildersdag en tal van plannen liggen nog in de week. Een keur van vrijwilligers heeft zich aangemeld om van ‘Zweeloo kunstenaarsdorp’ een succes te maken. In 2007 doet Zweeloo er alles aan om te laten zien dat het samengaan van kunst en natuur van alle tijden is.
 
 
 
 
Noot voor de redactie:
Het boek ‘Schilders van Zweeloo’ is een uitgave van de Historische Vereniging Zweeloo, zie www.schilderachtigdrenthe.nl
De Stichting Schilderachtig Drenthe is initiatiefnemer en organisator van Zweeloo kunstenaarsdorp, dat als pilotproject fungeert om de doelstelling ‘Drenthe als kunstprovincie positioneren’ te verwezenlijken.
Nadere informatie over de tentoonstellingen in Zweeloo vanaf 24 maart volgt op
19 maart.
Voor meer informatie: Godelieve van der Heijden 0592-262654/ 06 55 715896
De website www.schilderachtigdrenthe.nl  is in de lucht.
 
 
 
Eext 26 februari 2007                             Godelieve van der Heijden

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 4 augustus 2007 19:37:40
Schilderachtig Drenthe begint in Zweeloo © Copyright 2007 by http://drenthekunstbreed.nl