home > info > Het was daar heerlijk en onbeduimeld
zoek uitgebreid
 
 
Het was daar heerlijk en onbeduimeld

Tentoonstelling  Schilders van Drenthe Zweeloo 25 maart t/m 17 juni 2007

Tegelijk met de tentoonstelling in het Drents Museum in Assen over Liebermann en zijn Nederlandse vrienden is in Zweeloo een tentoonstelling te zien van Drentse werken van de tijdgenoten van Liebermann, die net als hij naar Drenthe waren getrokken om inspiratie op te doen.
De tentoonstelling wordt samengesteld uit de collectie van de Drentse werken uit het Drents Museum in Assen aangevuld met werk van Kunsthandel Collectie Harms Rolde en particuliere verzamelaars.
Allereerst kwamen de landschapschilders af op het ongerepte karakter van het Drentse landschap, het laatste ongerepte gebied van Nederland en volgens Van Gogh zelfs mooier dan Barbizon, het grote voorbeeld. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is wat de kunstenaars kwamen zoeken in Drenthe. Dit verschuift in de loop van de 2e helft van de negentiende eeuw van ‘de bekoring van de grauwe triestheid van de onmetelijke kale heidevlaktes en de geheimzinnige resten van het verleden naar het weergeven van oasen van schilderachtigheid en een gamma van fijne grijzen tot het betrappen van boeren en arbeiders aan het werk’. Al deze motieven werden gewaardeerd door een koperspubliek tot ver buiten onze landsgrenzen tot in de Verenigde Staten toe. Door hun werk hebben de schilders een eigen bijdrage geleverd aan de opkomst van het toerisme in de 19e eeuw, ook in Drenthe.
Willem Roelofs en Sander Mollinger zijn er al in 1861, in de jaren ’70 komt de familie Mesdag met hun kunstenaarsvrienden als P.J.C. Gabriël, in de jaren ‘80 komen Liebermann, Van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen, Breitner, Mauve, de Fransman Stengelin en nog vele anderen. Liebermann en Van Gogh zijn te zien in Assen, een selectie van hun collega- Drenthegangers zijn te zien in Zweeloo. Naast schilderijen worden ook tal van aquarellen, schetsen en krabbels getoond aangezien ‘de suprematie van de olie heeft opgehouden; ’t gelijke recht van waterverw en krijt en houtskool en etsnaald is afgekondigd…’aldus een tijdgenoot.  

‘Het was daar heerlijk en onbeduimeld’
Tentoonstelling  Schilders van Drenthe Zweeloo 25 maart t/m 17 juni 2007
Rabobank,  Marktstraat 2,  Zweeloo
Openingstijden dinsdag tot en met zondag 13.00-17.00 uur
www.schilderachtigdrenthe.nl

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 4 augustus 2007 19:37:40
Het was daar heerlijk en onbeduimeld © Copyright 2007 by http://drenthekunstbreed.nl