home > info > Drentse landschappen in Galerie Huis ter Heide
zoek uitgebreid
 
 
Drentse landschappen in Galerie Huis ter Heide

4 maart t/m 29 april 2007
 
Drentse landschappen van fotograaf Jan Visser in Galerie Huis ter Heide
 
Galerie Huis ter Heide is de galerie van Beeldhouwgroep Aard-U. De vijf kunstenaars van Aard-U komen wekelijks bijeen om onder gezamenlijke inspiratie hun kunstwerken te creëren. Deze werken exposeren ze permanent in Galerie Huis ter Heide. Daarnaast bieden ze gastkunstenaars de gelegenheid om hun kunstwerken in de galerie ten toon te stellen. In de maanden maart en april 2007 is dat de Asser fotograaf Jan Visser (1978).
Visser begon tien jaar geleden aan zijn grote hobby fotografie, toen hij per toeval tegen een goedkope camera aanliep op een rommelmarkt. Hij haalde graag ´technische objecten´ uit elkaar, maar ontdekte dat hij prachtige foto´s kon maken met de camera. Hij bestudeerde studieboeken van Hedgecoe, Hicks, Schulz en Boer om zich in het technische deel van fotografie te bekwamen, en fotoboeken van Kers, HazelHoff en Lanting voor de creatieve inspiratie.
Het Drentse landschap vormt zijn grootste inspiratiebron. Visser benadrukt echter dat veel Drentse natuur in feite door mensenhanden is gemaakt. De veenafgravingen, de heide, de weilanden en de kanalen zijn immers allemaal ´cultuurlandschappen´. Visser: ´Ik houd ervan om ´s ochtends in mijn eentje de Drentse natuur in te trekken. De stilte die er dan is, geeft de natuur iets indrukwekkends mee. Ik bezoek dezelfde gebieden vaak meerdere keren, omdat de lichtomstandigheden door het jaar heen veranderen. De zon komt immers iedere keer op een iets andere plaats aan de horizon op. Ook mist, wolken en sneeuw kunnen een ´oninteressante´ plaats plotseling zeer interessant maken. Ik ´wacht´ in feite tot een plaats mooi wordt.´
Het gaat Visser om de compositie en de kleur in het landschap, het koude blauwe licht voor de zonsopgang, dat via diverse paarstinten overgaat in het warme rood en geel van de opkomende zon. Vooral ´s winters, bij helder weer, is Visser getuige van dit prachtige schouwspel, waarbij de kale bomen en struiken mooie grafische elementen in dit beeld vormen. Visser: ´Een foto maken is dingen weglaten. Je knipt als fotograaf een heel klein stukje uit de werkelijkheid. Op die manier kun je jouw mening over een landschap laten zien. Je werkt als kunstenaar weliswaar met gevoel, maar tóch druk je met je kunstwerk of foto een idee uit, een mening…kijk eens wat ik nou ben tegengekomen, vinden jullie dat ook zo mooi?´
Vanaf zondag 4 maart zijn de Drentse landschappen van Visser te bezichtigen in Galerie Huis ter Heide. Voor verdere informatie kunnen geïnteresseerden per e-mail contact opnemen met Jan Visser (jan.janvisser@gmail.com).
Galerie Huis ter Heide is iedere zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend, en is gevestigd aan Norgervaart 10a te Huis ter Heide. De kunstenaars van Aard-U zijn beurtelings gastvrouw of gastheer. De entree is gratis, en de galerie heeft ruime en gratis parkeergelegenheid.

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 4 augustus 2007 19:37:40
Drentse landschappen in Galerie Huis ter Heide © Copyright 2007 by http://drenthekunstbreed.nl