home > info > Beestenboel uit de Kunstfabriek
zoek uitgebreid
 
 
Beestenboel uit de Kunstfabriek

Een keuze uit de collectie dierschilderijen van De Kunstfabriek

Opening 18 maart 15.00 uur.

Muzikale omlijsting: Galina Cherkasova, piano, speelt thema's uit het dierenrijk

De Kunstfabriek is al een aantal jaren een begrip in Amsterdam. Inmiddels kent men dit kunstinitiatief ook ver daarbuiten.

Bert-Jan van Egteren, ooit advocaat, nu kunsthandelaar, verzon zes jaar geleden met een vriend het concept van deze bijzondere fabriek. Eerst laat hij allerlei realistische voorstellingen ontwerpen door een team van Nederlandse stylisten, fotografen en (computer)designers. Vervolgens maken hooggeschoolde kunstenaars in China daar originele olieverfschilderijen van. Vaak lekker groot twee bij twee meter is geen uitzondering en bovenal sympathiek geprijsd.

Gedurende 2 maanden zal bij Galerie Afterdaan een deel van de omvangrijke collectie getoond gaan worden. Als thema is gekozen voor de serie dierenschilderijen. Beestenboel dus, met een aantal koeien, vissen, steppedieren, paarden en andere dieren. Zeer realistisch geschilderd in een uiterst moderne setting. Signering ontbreekt want de kunstenaars in het Verre Oosten hebben geen kapsones, volgens de mening van Bert-Jan van Egteren. In ruil daarvoor staat rechtsonder op de doeken het logootje van de fabriek. Het succes van de Kunstfabriekformule bestaat bij de gratie van de nog altijd lage lonen in China en de artistieke gaven van de ontwerpers en schilders. Van uitbuiting is echter geen sprake. Zij verdienen aan ons een goede boterham, aldus Bert-Jan van Egteren van De Kunstfabriek.

Aanbieden van betaalbare kunst op een laagdrempelige wijze is inmiddels niet nieuw meer te noemen. Bekende winkelketens als Ikea, Aldi, Albert Heijn, Blokker en het Kruitvat hebben binnen hun winkelconcepten sinds kort een bescheiden plek ingeruimd voor kunst . Een ontwikkeling die de bedenkers van De Kunstfabriek voorzichtig toejuichen. Kunst moet onder de mensen en betaalbare goede kunst kan daar een breekijzer bij zijn. Aan belangstelling voor kunst ontbreekt het bepaald niet, gezien de grote aantallen bezoekers die exposities met realistische kunst de laatste jaren trekken. Het noorden van Nederland heeft daarbij vaak voorop gelopen. Bekend is het werk van wat men de Noordelijke Realisten noemt. Aansprekende namen als Henk Helmantel, Jopie Huisman, Jan Dits, Piet Sebens, Mathijs Rling en anderen oogsten veel bewondering en trekken veel publiek als ze exposeren.

Of de kunst uit De Kunstfabriek ooit in dit rijtje zal mogen aansluiten? De tijd zal het leren.
De werken zijn in ieder geval mr dan de moeite waard om te gaan bekijken.

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en maandagmiddag 13.00 - 17.00 uur. Tevens open op afspraak en iedere eerste zondag van de maand.

 

Galerie Afterdaan
Carstensdijk 148
7916 RC Elim/Hoogeveen
Telefoon: 0528 . 35 26 34
Fax: 0528 . 35 26 42
Internet: www.afterdaan.nl

 

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
zaterdag 4 augustus 2007 19:37:41
Beestenboel uit de Kunstfabriek © Copyright 2007 by http://drenthekunstbreed.nl