(advertenties)
argusoog, alternatieve media

home > De Wolden > kunstenaars > Tom Dorbeck
zoek uitgebreid
 
 
De Wolden
  Kies hier alle gemeenten

Bekijk kaart Drenthekunstbreed
Bekijk in Google Maps
Tom Dorbeck
Tom Dorbeck

Tom Dorbeck werd  geboren op 21 juni 1942 in Padang (Ind).
Na de oorlog verhuisde hij met zijn ouders, broer en zusters naar Nederland, waar hij zijn verdere jeugd doorbracht in Alkmaar, Bergen op Zoom en Wageningen.
Op zeventienjarige leeftijd vestigde hij zich in Bergen NH.
Tijdens zijn jeugd ontwikkelde hij door zelfstudie en bestudering van zijn vaders ontwerpen kennis van architectuur en bouwkundig tekenen. Na de middelbare school werkte hij enige tijd als bouwkundig tekenaar bij een architect in Bergen en manifesteerde zich spoedig ook als bouwkundig ontwerper.
De beeldende kunst, waar hij zich - evenals de poëzie - ook als kind al mee bezighield, won het van de architectuur. Hij raakte bevriend met Jaap Sax, bij wie hij vele uren in het atelier doorbracht  en door wie hij zich al kijkend en vragend verder ontwikkelde.
Op voordracht van Jaap en enige andere collega's werd hij werkend lid van het Kunstenaarscentrum Bergen (KCB). Daar leerde hij o.a. Kees Jansen kennen, die een goede vriend werd en die hem enige tijd intensief begeleidde  in het proces van abstrahering en kosmische gerichtheid, o.a. via de techniek van collages en vormen van verfgietwerk.
In die tijd was hij erg onder de indruk van het werk van Jackson Pollock en Jaap Wagemaker. Ook zijn toenmalige vriendschap met Hans van Draanen heeft sporen nagelaten.
In Bergen trok hij ook veel op met Karel Colnot, die een soort mentor voor hem was, en bezocht hij vaak de ateliers van Mathieu Wiegman en Jan Ponstein.
Als dichter was hij lid van een literair werkgroepje in Bergen.
Na en zeer intensieve periode van abstrahering en een hoge productie kwam hij a.h.w. op een nulpunt uit. Hij verafschuwde het idee van oppervlakkige schijnartisticiteit en commerciële concessies in een voortdurend zichzelf herhalen en keerde terug naar de figuratie.
Na enige tijd kwam de neiging tot abstractie echter toch weer terug en nu beoefent hij alle technieken en sferen die hij in de loop der jaren ontwikkeld heeft door en naast elkaar, net waar op het moment van expressie zijn behoefte ligt. Een veelzijdig karakter kent een veelzijdige expressie.
 
Behalve met schilderen en architectuur houdt hij zich ook bezig met esoterische en mythologische studies en het schrijven van gedichten.
 
Hij richtte een ideologische werkgroep op t.t.v. van de kunstenaarsacties in de zestiger en zeventiger jaren, was lid en oprichter van het ombudsteam voor kunstenaars, oprichter van de stichting Atelierbeheer, lid van de sectie beeldende kunst van de Culturele Raad Noord Holland, lid van de werkgroep Kunst en Onderwijs van de CRNH, regionaal bestuurslid van de beroepsvereniging beeldende kunstenaars BBK ’69 en lid van de revisie-commissie van het KCB.
Maatschappelijk was hij verder o.a. actief in de vereniging van wereldburgers, de locale politiek, ombudswerk, sociaal-cultureel werk, diverse commissies en besturen op het terrein van politiek, cultuur, onderwijs en maatschappelijk werk.
Ook heeft hij veel cursussen verzorgd voor amateur-schilders en was hij leraar culturele vorming.
 
Volgens hem heeft een kunstenaar in de eerste plaats een maatschappelijke functie, door signalering en ontwikkeling van creativiteit.
 
In 1996 verhuisde hij met zijn partner naar Berghuizen in Drenthe om zich meer intensief te kunnen bezighouden met schilderen, studeren en schrijven.                                   
 
Tentoonstellingen o.a. in Bergen NH, Alkmaar, Medemblik, IJmuiden, Wezep, Blerick, Amsterdam, Amstelveen, Düsseldorf, Hengelo, Veeningen, Meppel, Cothen en Alicante.
Werk van Tom Dorbeck bevindt zich in collecties van particulieren, het Rijk en de gemeente Bergen NH.
Projecten: kunstcoördinator bij de nieuwbouw van het gemeentehuis van De Wolden en diverse educatieve en bouwkundige projecten.
 
Uitgaven: "De weg van Zeven" en "Op weg naar Jupiter", gedichten in eigen beheer en publicatie in de Drentse gedichtenbundel Hart en Zacht.
Zie ook de lexicon van Pieter Scheen en de Quick lexicon.   [lees meer...]

Kunstenaar:  Tom Dorbeck
Website:  http://www.tomdorbeck.com 
Meer info:   www.google.nl

 

 

provincie drenthe ict tender
Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
donderdag 17 december 2009 11:08:14
Tom Dorbeck © Copyright 2009 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)