home > info > Gemeente Emmen
zoek uitgebreid
 
 
Gemeente Emmen

Adres
Raadhuisplein 1
7811 AP  Emmen
Postbus 30001
7800 RA Emmen

Telefoon: 0591-68 55 55
Fax: -
E-mail webformulier
Internet www.emmen.nl

Overzicht dorpen
Emmen, Klazienaveen, Emmer-Compascuum, Erica, Nieuw-Amsterdam, Veenoord, Nieuw-Weerdinge, Zwartemeer, Barger-Compascuum, Nieuw-Dordrecht, Roswinkel, Schoonebeek, Nieuw-Schoonebeek, Weiteveen, Zandpol

Emmen

Eén stedelijke kern, dertien dorpen, ruim 108.000 inwoners. Bijzonder opgezette woonwijken naast natuurschoon en bossen. Het levendige stadscentrum op een steenworp afstand van hunebedden en Saksische boerderijen. Centraal gelegen op de verkeersas tussen Randstad, Ruhrgebied, Noord-Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa. Naast de vele natuurgebieden is er nog volop grond beschikbaar voor woningbouw en bedrijfsvestigingen. In Emmen vindt u alles wat u nodig heeft. En meer...

Gemeentevignet

Sinds 1988 heeft de gemeente Emmen een eigen huisstijl met een logo. Dit rode logo - zoals hier rechtsboven - treft u aan op gemeentelijke brieven en enveloppen, maar ook in advertenties, op folders en allerlei andere gemeentelijke stukken: de negen naar boven gerichte pijlen in combinatie met de woorden gemeente Emmen en de naam van de dienst of afdeling waar het om gaat. De basiskleur is rood maar afhankelijk van de omstandigheden kan het vignet ook worden uitgevoerd in wit of zwart.
Het bestaande gemeentewapen met de twee zwarte paarden verdwijnt overigens niet helemaal. Ook de gemeentevlag wordt gehandhaafd om bij officiële gelegenheden gehesen te kunnen worden.

VVV
Zoek de dichtsbijzijnde VVV via de site van VVV

 
Gemeentewapen van Emmen
WAPENIn 1923 had de gemeente het volgende wapen aangevraagd : "Gedeeld : I een ploegende landman met bomen op de achtergrond en zwerfstenen op de voorkant, alles in natuurlijke kleur; II een turfstekende veenarbeider met bomen op de achtergrond en een turfkooi en uitgestoken turven achter de arbeider, alles van natuurlijke kleur."
De Hoge Raad van Adel vond dit ontwerp verre van heraldisch, waarna ze zelf met het voorstel van het oude wapen kwamen.

De schildverdeling geeft de totstandkoming van de gemeente weer uit 4 oude marken, te weten Emmen en Westeresch, Weerdingen, Roswinkel en Noord-en Zuidbarge. De ploeg en de turfsteker geven de voornaamste middelen van bestaan weer ten tijde van de aanvraag.

Inmiddels hadden alle andere Drentse gemeenten eveneens een wapen, allen gedekt met een kroon en al dan niet vergezeld van schildhouders. De gemeente, de grootste in de provincie, vond het dus tijd worden om schildhouders te vragen. Gekozen werd voor zwarte paarden, ter herinnering aan het Drentse paard, dat hier veel gefokt werd en aan het zogenaamde St.Stephanusrijden ter plaatse. Tevens werden de ploeg en turfsteker van sabel, aangezien ntuurlijke kleur niet altijd duidelijk is.


Officiële beschrijving:
"Schuin gevierendeeld van zilver en sinopel; het bovenste kwartier beladen met een keerploeg, het onderste met een turfsteker, beide van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen en gehouden door twee paarden van sabel met opgeslagen staart. Het geheel geplaatst op een wit voetstuk. De lengte verhoudt zich tot de hoogte der vlag als 3 : 2."


Meer informatie over het wapen van Emmen
     
     

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 6 juni 2008 19:02:15
Gemeente Emmen © Copyright 2008 by http://drenthekunstbreed.nl