(advertenties)
Adverteren op Drenthe Kunstbreed

home > info > Wildevuur met Jan de Graaf en Hans Parlevliet
zoek uitgebreid
 
 
Wildevuur met Jan de Graaf en Hans Parlevliet

Van 14 augustus tot en met 13 september 2009 presenteert galerie Wildevuur de nieuwste schilderijen van Hans Parlevliet en bronzen beelden van Jan de Graaf. Op zondag 16 augustus 2009, om 15.00 uur nodigen wij belangstellenden uit om de feestelijke opening bij te wonen.

Meer info bij www.wildevuur.nl of op hier op drenthekunstbreed

Als schilder van het Nederlandse landschap ambieert Hans Parlevliet (1953) eigenlijk niet zoveel. Eigenlijk wil hij de kijker slechts een virtuele wandeling bieden, vanaf de absolute voorgrond tot de horizon. Daarom schildert hij gedetailleerd, beginnen zijn schilderijen vaak vlak voor de voeten van de kijker en is de schildertrant helder en weinig verhullend, immers gedurende die wandeling moet er onderweg wat te zien zijn. Vaak zijn de schilderijen gedompeld in laat, al wat verkleurend licht en haast altijd zomers. De wandeling probeert hij wel wat te leiden, door binnen de compositie verbindende lijnen aan te brengen tussen markante punten in het landschap, in een landschap wat dikwijls streng is opgebouwd, soms zelfs haast symmetrisch, met een horizon hoog in het vlak geplaatst. Zijn werk is verzonnen, het zijn, hoe herkenbaar ook, niet bestaande landschappen, ontstaan uit soms een herinnering van jaren geleden. De verdeling van land en water is voor hem een belangrijk element in de planologische opbouw, en als het water in de voorgrond begint zal ook altijd de wereld onder water een belangrijke rol spelen. Aan plasticiteit besteedt hij erg veel aandacht, de objecten geplaatst in zijn werk moeten grijpbaar zijn, je zou er achter moeten kunnen kijken, vandaar dat hij haast altijd werkt met licht van opzij, met een licht- en schaduwzijde, om de vormen extra kracht bij te zetten.

Jan de Graaf (1948) maakt zeldzaam vertederende persoonlijkheidjes in brons die met hun capriolen een glimlach ontlokken. Hij weet hierbij schoonheid te koppelen aan herkenbaarheid, met gevoel voor humor, maar ook voor tederheid. Zijn gestileerde figuren maken weliswaar een grappige indruk, maar hij beschouwt zich, in zijn gevoel voor vorm en vakmanschap, als uiterst serieus. Opvallend is het feit dat hij de gladde bronzen oppervlakte soms beschildert om het beeld nog sprekender te maken.

 

 

provincie drenthe ict tender
Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
vrijdag 31 juli 2009 10:02:36
Wildevuur met Jan de Graaf en Hans Parlevliet © Copyright 2009 by http://drenthekunstbreed.nl