home > info > Meppel Kunststad
zoek uitgebreid
 
 
Meppel Kunststad

Kunsthuis Secretarie sluit jubileumjaar af met expositie “Meppel Kunststad”

MEPPEL- Kunsthuis Secretarie in Meppel sluit de komende weken het tienjarig jubileumjaar af met een expositie van werk “dichtbij huis”. Onder het motto Meppel Kunststad presenteren twintig Meppeler kunstenaars zich van 26 november tot en met 26 december op het podium voor de kunst aan de Hoofdstraat in Meppel.
 
Twintig kunstenaars, dat betekent een grote verscheidenheid aan kunstuitingen. Alle exposanten zijn oude bekenden uit de afgelopen tien jaar. Zo zal nestor Jo Alting (81) een klein deel van zijn grote oeuvre tonen en is Henk Boerwinkel vertegenwoordigd met poppen en figuren uit zijn spel “het laatste sprookjesbos”. Boerwinkel speelde dit tijdens het in september gehouden Poppenspel Festival in Meppel. Het publiek kan deze poppen nu eens van dichtbij bekijken in kunsthuis Secretarie. Ook het werk van zoon Jeroen is te zien op de jubileumexpositie. Jeroen Boerwinkel toont een object van diverse kunstwerken uit zijn “Theater van de droom”.
Van geheel ander thema is de kunst van Eliane Bakker. Hoewel zij is afgestudeerd als schilder aan de Kunstacademie in Kampen, richt zij zich nu ook op fotografie in combinatie met houtsnede.
Pure fotografie is er van Albert Brunsting. Hij heeft oog voor detail en legt dat vast in foto’s “met gevoel voor emotie’’.
De olieverfschilderijen van Gerda Elsenaar tonen, behalve emotie, een spel van gedachten, voorwerpen en situaties, abstracte elementen en kleuren.
Hans Emmelkamp noemt zich “een vorser naar de ziel der dingen”. Schilderen is voor hem een ultieme manier om tot de essentie van het leven door te dringen.
Omdat Hetty de Groen haar nieuwste werk al in september/oktober heeft getoond in kunsthuis Secretarie, exposeert zij nu kunst van oudere datum (2000-2005). Hetty verwerkt in haar objecten vaak gebruikte voorwerpen die, aangevuld met een eigen creatie, een nieuwe inhoud krijgen.
 
Groot beeld
Ongetwijfeld het zwaarst wegende kunstwerk van de jubileumtentoonstelling is het beeld van Charles Henri, een zelfportret van de kunstenaar in natuurlijke staat. Hij exposeert tevens schilderijen.
De mannetjes en vrouwtjes die de schilderijen van Francis Kilian bevolken bevinden zich ogenschijnlijk in een kinderlijke wereld. De diepere betekenis ervan zal de bezoeker ongetwijfeld niet ontgaan. Ook Hillie Knol laat zich inspireren door haar intuïtie. Zij verbeeldt dit in haar aquarellen op en geheel eigen manier.
 
De objectmatige kunstbelevenis van Jan Menses richt zich op de raadselachtige verdwijning van de Annigje II, een turfschip dat in een ver verleden het Oranjekanaal onveilig maakte.
Clive Miller toont op de jubileumexpositie keramiek en werk in papiermaché.
Aquarellen van Jan van Os waren in de afgelopen jaren op zowel solo- als groepstentoonstellingen te zien. In kunsthuis Secretarie laat hij opnieuw een deel van zijn werk zien. Ook Henk Pol legt zich toe op aquarel. Hij is in de ban van de natuur om ons heen en kan geboeid worden door de schoonheid van een alledaags tafereel.
 
Tekeningen
Van Ruud Pols, medeoprichter van de stichting Kunst in Kolderveen en medeorganisator van diverse kunstprojecten in voormalig zuivelfabriek De Venen,  zijn in Meppel houtskool tekeningen van groot formaat te bewonderen. Robert Terenstra daarentegen werkt voornamelijk met olieverf die hij in krachtige penseelstreken op het doek brengt. De laatste tijd is hij voornamelijk bezig met onderwerpen waarbij het licht een belangrijke rol speelt.  Peter v.d. Veen werkt eveneens in olie. In ieder schilderij duikt het thema van de herhaling op dat hij met dynamiek probeert te schilderen.
Voor Jitske van der Wal vormen elementen uit de natuur de voornaamste inspiratiebron. Vogels staan centraal in haar schilderijen.
 
Kenmerk van het werk van Hans Zegeling is het gebruik van veel kleur en eigen vormgeving in een expressionistische opvatting. Hij schildert voornamelijk in acryl maar schuwt het experiment niet.
 
Openingsact
De tentoonstelling Meppel Kunststad wordt zondagmiddag 26 november officieel geopend door wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Meppel, Egbert van Dijk.
Jeroen Boerwinkel verzorgt de openingsact.
 
Deze tentoonstelling is de laatste van een reeks exposities die, verdeeld over 2006, in kunsthuis Secretarie werden gehouden ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan.
 
Openingstijden Kunsthuis Secretarie: dinsdag tot en met zondag 13.00-17.00 uur, (donderdag vanaf 10.00 uur) en vrijdagavond tevens van 19.00-21.00 uur. 
  
 
.

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
maandag 5 februari 2007 11:25:57
Meppel Kunststad © Copyright 2007 by http://drenthekunstbreed.nl

Valid XHTML 1.0! Valid CSS 2.0!