home > info > KIK krijgt Henk Boerwinkel Cultuurprijs
zoek uitgebreid
 
 
KIK krijgt Henk Boerwinkel Cultuurprijs

Henk Boerwinkel Cultuurprijs benadrukt bijzondere impact van KiK in Kolderveen

MEPPEL – Stichting Kunst in Kolderveen (KiK) krijgt de jaarlijkse Henk Boerwinkel Cultuurprijs. De uitreiking van het bijbehorende geldbedrag en een linosnede van naamgever Henk Boerwinkel vindt vrijdagavond 13 oktober plaats in Kunsthuis Secretarie.

Insiders wisten het al langer: in de voormalige zuivelfabriek De Venen gebeuren tegenwoordig bijzondere dingen. Een deel van de activiteiten die door Stichting Kunst in Kolderveen worden georganiseerd, onttrekt zich aan de openbaarheid en dus aan de waarneming van het publiek, maar een ander deel van de activiteiten is vrij toegankelijk voor iedereen die daar belangstelling voor heeft. In dat laatste geval gaat het om presentaties die verzorgd worden door beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland die gedurende een werkperiode (variërend van enkele weken tot een paar maanden) tijdelijk onderdak kregen in het speciaal daarvoor ingerichte gastverblijf en de werkruimte van stichting KiK.

Het begon met KIK allemaal met de verfrissende groepstentoonstelling `No milk today' in september 2001, waaraan een twintigtal internationale, nationale en regionale kunstenaars deelnamen. Inmiddels is het kunstenaarsinitiatief KIK (Kunst in Kolderveen) omgevormd tot Stichting Kik. Eén van de doelstellingen is het beschikbaar stellen van woon- en werkruimte in de voormalige zuivelfabriek De Venen in Kolderveen.

Van een eerste expositie viel kunstrecensent Paul van de Lucht vooral de leegte en de ruimtelijke uitstraling van de kaashal op. Deze omgeving heeft impact op het werk van de kunstenaar, in dit geval Robbie Cornelissen die na zijn deelname aan `No milk today' in september 2004 terugkwam met een solo-expositie. `Waar die invloed zich niet direct heeft laten gelden, correspondeert de sfeer van de hal toch indirect met de manier waarop de kunstenaar met het fenomeen ruimte en met architectuur omgaat.' Het desolate en onbestemde karakter van de interieurtekeningen van Cornelissen sloten naadloos aan bij de ondefinieerbare vervreemding die het gevolg was van de gewijzigde bestemming van de voormalige melkfabriek De Venen. Deze fungeert alweer vier jaar als broedplaats en werkdomein voor beeldende kunstenaars.

Uit het ambitieuze programma blijkt dat Stichting Kik voortvarend en snel in haar rol van grensverleggend kunstpodium is gegroeid. De eerste kunstenaar die gebruik maakte van de mogelijkheid om als `artist in residence' te werken in de beschikbare ruimte was Robbie Cornelissen. Hij liet zich drie maanden lang inspireren door de indrukwekkende kaashal, die hij als presentatieruimte en atelier gebruikte. De kunstenaar uit Utrecht sloot zijn verblijf in Kolderveen af met een bijzondere filmavond. Ook dit gegeven illustreert de kunstzinnig veelzijdige benadering van KIK. De jury is op zich niet speciaal getroffen door de keuze voor het project `artist in residence', omdat dit niet een echt vooruitstrevend en vernieuwend initiatief is. Het geeft wel op zijn minst blijk van de grote gastvrijheid in Kolderveen.

Baanbrekend is bovendien het creëren van artist-in-residencies in een landelijke omgeving. Het experiment van Stichting KiK bleef dan ook niet onopgemerkt. De interesse van het Fonds voor Beeldende Kunst resulteerde in een extra subsidie en ook de provincie Drenthe erkent dat het project in Kolderveen een extra culturele dimensie toevoegt. Een van de ervaringsdeskundigen, Manon Bovenkerk uit Rotterdam, maakte er geen geheim van dat de rust van het platteland een bijzondere (zowel ontregelende als confronterende) impact op haar persoonlijke functioneren en op de ontwikkelingen in haar werk had.

Het stimuleren van interacties tussen de kunstenaars die tijdelijk in Kolderveen verblijven en het kunst- en cultuurklimaat van de omgeving is één van de doelstellingen van Stichting KIK. Dat de woon- en werkruimtes voor kunstenaars inmiddels zijn uitgegroeid tot een dynamische en interessante productieplaats voor eigentijdse beeldende kunst is verschillende keren overtuigend bewezen. De Drentse gedeputeerde Henk Weggemans prees zich onlangs bij een opening van een nieuwe tentoonstelling uitermate gelukkig met de aanwezigheid van De Venen en het bestaan van KIK. Hij noemde de voormalige zuivelfabriek één van de twee kunstuitingen (naast het zogeheten `hooikasteel’ in Veenhuizen) die het `Nieuwe Drenthe’ cultureel gestalte moeten geven. `Drenthe,' aldus Weggemans, `heeft met deze kunstenaarsruimte nu echt iets te bieden om de inwoners van Nederland te verbazen’.

KIK trekt landelijke belangstelling en heeft als zodanig de gemeente Meppel mede op de culturele kaart gezet.

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
maandag 5 februari 2007 11:25:57
KIK krijgt Henk Boerwinkel Cultuurprijs © Copyright 2007 by http://drenthekunstbreed.nl

Valid XHTML 1.0! Valid CSS 2.0!