(advertenties)
Drenthekunstbreed op twitter

beleef je plezier aan deze site, doneer dan een luttel bedrag voor het in stand houden.

Adverteren op Drenthe Kunstbreed

home > info > Jansen en van Straten in WIldevuur
zoek uitgebreid
 
 
Jansen en van Straten in WIldevuur

Van 23 april tot en met 24 mei 2010 presenteert galerie Wildevuur
de nieuwste schilderijen van René Jansen & bronzen beelden van Frans van Straaten.

René Jansen (1956) heeft zijn naam als schilder reeds lange tijd gevestigd. Zijn welbekende stillevens worden gekenmerkt door 'toevalsopstellingen'. Het liefst laat hij zijn composities spontaan en willekeurig ontstaan. René Jansen is een meester in het ontleden en weer samenvoegen van vele vormen en kleuren tot een dynamisch geheel. Steeds weer weet hij de juiste sfeer te treffen en de balans tussen suggestie en het uitwerken van details te vinden. Zijn schilderijen zijn een bedreven spel van licht, kleur en vorm waarbij het enthousiasme van de schilder zichtbaar aanwezig is. Hoewel René Jansen ook portretten en naakten schildert staat het stilleven al meer dan twintig jaar centraal in zijn werk. Hierin is hij dan ook onovertroffen en ook op deze tentoonstelling kunnen wij weer genieten van menig juweel, waarin de schoonheid van vergankelijkheid op sublieme wijze is vastgelegd. Gelaagd en doorleefd, maar tegelijkertijd sprankelend en vol leven.
René Jansen is het begrip 'stillevenschilder' eigenlijk ontstegen. Zijn schilderijen zijn veel meer dan het rangschikken en weergeven van voorwerpen tot ze een mooie compositie vormen. Hij creëert tastbare sferen, vol passie en leven, inmiddels met de gelaagdheid en doorleefdheid van een fresco die in de loop van de jaren alleen maar mooier is geworden.
 
De beeldhouwer Frans van Straaten (1963) is een evenwichtskunstenaar die continu op zoek is naar harmonie tussen kracht en beweging, ten opzichte van de ruimte. Elegante mensfiguren, ontleent aan de danskunst, worden door hem weergegeven in een sierlijke dans of sprong. Krachtige dierfiguren verbeeldt hij met de samengebalde energie van een gestolde beweging. De tegengestelde bewegingen van zijn beelden overschrijden hierbij echter de grenzen van het mogelijke, waardoor een enorme dynamiek en spanning wordt gecreëerd. Veelal vormen zijn beelden een metafoor voor een bepaalde emotie, zoals een paard voor kracht, een pauw voor trots en een danser voor elegantie. Soms komt er ook een vleugje humor om de hoek kijken zoals bij de op één been dansende stier.
Het is duidelijk dat Frans van Straaten affiniteit heeft met onze rijke kunsthistorie. Denk aan het werk van de oude Egyptenaren, waarbij de vormen strak en monumentaal zijn en de detailleringen geperfectioneerd. Maar ook voor de latere Renaissance heeft hij een grote fascinatie. De expressiviteit van Michaelangelo, de intrinsieke energieën van Leonardo da Vinci, en vooral de vormentaal van Giovanni di Bologna met zijn tegengestelde bewegingen en de suggestie dat de wet van de zwaartekracht niet van toepassing lijkt te zijn. Gelukkig voor ons weet Frans van Straaten deze geestelijke bagage op zeer eigen wijze te vertalen in hedendaagse beelden die zowel over schoonheid als over zeggingskracht beschikken.
exposant               René Jansen, schilderijen – Frans van Straaten, bronzen beelden
periode                  23 april t/m 24 mei 2010
locatie                    galerie Wildevuur, Zwiggelterweg 4 te Hooghalen
openingstijden     vrijdag t/m zondag van 12 tot 18 uur
tel                            0593-592411
e-mail                     galerie(a)wildevuur.nl
website                  www.wildevuur.nl

 

 

Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
zondag 18 april 2010 12:02:52
Jansen en van Straten in WIldevuur © Copyright 2010 by http://drenthekunstbreed.nl(tenzij anders vermeld)