(advertenties)
Adverteren op Drenthe Kunstbreed

RobinK HardSoft.nl voor al uw Internetzaken

home > info > IMPROVISATIES VAN HET GEVOEL
zoek uitgebreid
 
 
IMPROVISATIES VAN HET GEVOEL

Harm Jan Schoemakers werk is binnenkort te zien in Galerie Pommona te Gasselternijveen. De opening  is op zaterdag 21 maart om 3 uur ’s middags en loopt t/m 2 mei.
KUNSTBIJLAGE GALERIE POMMONA  maart ’09
 
In het midden van de vorige eeuw veranderde er veel. Eigenlijk moest alles anders. We veramerikaniseerden. De Amerikanen waren in. Zij hadden immers de oorlog gewonnen. We leerden Coca Cola, hamburgers en spijkerbroeken kennen. Maar natuurlijk ook Donald Duck en het Abstract Expressionisme, een stroming door jonge kunstenaars uit Amerika overgebracht en die alles op zijn kop zou zetten.
Tot aan de 2e wereldoorlog was het vooral Europa met Parijs als middelpunt dat de toon zette voor ontwikkelingen in de kunst. Amerika was hoofdzakelijk blijven hangen in het Impressionisme. De oorlog bracht radicale ommekeer: veel door het nationaal-socialisme verdreven kunstenaars hadden zich gevestigd in Amerika dat bovendien niet het bankroet van Europa kende. New York werd het kloppend hart van de kunst met belangrijke internationale galeries, beroemde kunstsponsors zoals Guggenheim en een keur aan glossy kunstmagazines.
De combinatie van twee bekende tegengestelde stromingen, een gevoelsmatige, het expressionisme, en een beredeneerde, de abstracte kunst, moest wel tot iets geheel onverwachts lijden. Had Kandinsky in 1913 al een poging in deze richting gedaan, nu brak het volledig door.
Het Abstract Expressionime valt te splitsen in twee richtingen:
* Colourfield met vaak zeer grote egale kleurvlakken, zoals bv. het bekende ‘Who’s afraid of red,yellow and blue?’ van Barnett Newman
* Action Painting, veel besproken vanwege de spectaculaire manier van schilderen. Zo smeet Jackson Pollock de verf lopend over een op de vloer liggend doek; Willem De Kooning en Franz Kline bevochten hun frustraties met grote kwasten op een groot doek. Deze vrijheid van schilderen wordt wel vergeleken met de improvisaties bij jazz en blues uit dezelfde tijd. De schilderwijze had grote invloed in Europa bv. op Karel Appel van Cobra en de Fransman Yves Klein, die vrouwen als kwast gebruikte.
De Kunsthalle in Emden toont momenteel werk van Joan Mitchell, bijna vergeten, maar ze was één der weinige vrouwen in deze scene.
En dan is er nu plotseling Harm Jan Schoemaker. Een openbaring!
Bij een bezoek aan hem in Stadskanaal werd ik verrast door de spontaniteit en de prachtige kleuren van zijn werk dat volledig abstract-expressionistisch slechts geremd wordt door de afmetingen van zijn te kleine atelier. Deze vriendelijke bescheiden man zou eigenlijk zijn gedrevenheid en emoties moeten kunnen botvieren op enorme doeken.
Zijn bescheidenheid loslatend zou hij de kunstscene kunnen bestormen met fonteinen van kleur, waarbij het werk van velen verbleekt.
                                                                                    Hans Hilbrands

 

 

provincie drenthe ict tender
Doneer vijf euro
RSS FEEDS RSS Feeds van :: drenthekunstbreed.nl ::
donderdag 19 maart 2009 23:09:39
IMPROVISATIES VAN HET GEVOEL © Copyright 2009 by http://drenthekunstbreed.nl