(advertenties)
home > info > Geniet van het duister
zoek uitgebreid
 
 
Geniet van het duister

nacht van de nachtDe Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren op 25 oktober dit jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht. Zij willen hiermee bereiken dat gemeentes en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij duisternis voorop staat. Niet alleen levert dat een energiebesparing op, het is ook beter voor dier en mens.

 

Waarom?

Er zijn nog maar weinig echt donkere plekken in Nederland. Reclamezuilen, straatverlichting en verlichte kassen gooien onder andere roet in het eten. Mens en dier hebben hier last van. Mensen slapen minder goed naarmate het lichter wordt en het ritme van dieren wordt er door verstoord: vogels maken eerder nesten, de sterrenhemel is vrijwel onzichtbaar. Elk jaar wordt het lichter en lichter. Daar kan iets aan gedaan worden!

 

Vinden mensen donker belangrijk?

Uit een belevingsonderzoek uitgevoerd door onderzoeksinstituut Alterra blijkt dat Nederlanders duisternis belangrijk vinden. Niet alleen in hun eigen woonomgeving, maar voornamelijk in landelijke gebieden. Voor meer informatie: klik hier voor meer informatie.

 

Ook blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Tangram advies en onderzoek dat negen van de tien Nederlanders reclame en neonverlichting 's nachts het liefste uit zien staan. Zie deze website.

 

Is teveel licht een probleem voor mens en dier?

Mensen die vlakbij grote lichtbronnen wonen hebben hier vaak last van, ze kunnen minder goed slapen en krijgen daardoor ook stressklachten. 's Nachts maakt ons lichaam melatonine aan, een slaaphormoon. Mogelijk zorgt een teveel aan kunstlicht ervoor dat de natuurlijke productie van melatonine daalt. Dat kan weer effect hebben op de ontwikkeling van het skelet, de voortplanting, het gewicht van die persoon en de kans op de ziekte kanker.

Meer dan 50% van de dieren leeft 's nachts. Dieren hebben dan ook vaak last van overmatige belichting. Sommige diersoorten worden aangetrokken door licht (insecten) en andere juist afgestoten. Licht versnippert de leefgebieden van de beesten. Ook de biologische klok van dieren verandert als er meer licht in hun leefomgeving te vinden is. Vogels gaan bijvoorbeeld eerder zingen, bouwen later een nestje of trekken vroeger uit Nederland weg. Dit beïnvloedt de overlevingskansen van de soort.

Bekijk de aktiviteiten in Drenthe alhier

 

 

provincie drenthe ict tender
RSS FEEDS:: drenthekunstbreed.nl ::
dinsdag 30 september 2008 9:25:50
Geniet van het duister © Copyright 2008 by http://drenthekunstbreed.nl