home > info > Coevorden opnieuw podium voor lichtkunst
zoek uitgebreid
 
 
Coevorden opnieuw podium voor lichtkunst

De elementen in licht

In Coevorden zijn in dit donkere seizoen vier opvallende lichtinstallaties te zien. Het overkoepelende thema van het kunstproject van lichtkunstenaar Erik Groen is “De elementen in licht”. De installaties zijn van donderdag 14 december 2006 tot donderdag 23 februari 2007 te bezichtigen.
 

Elementen
 
Onderwerpen
Locatie
Openingstijden
Water
De geest in de toren
Watertoren, Van Heutszpark
Dag en nacht
Aarde
Tot stof
Infocentrum, Markt
Eenmaal per dag om 18.00 uur
Donderdag om 21.00 uur
Vuur
Het brandweer
Bibliotheek, Haven 4
Dag en nacht
Bel 0628880463
Lucht
Luchtwezen
Museum Het Arsenaal, Haven 6
Dinsdag t/m vrijdag 1.00 – 17.00 uur
Zaterdag 11.00 – 15.00 uur

 
 
De geest in de toren
De monumentale watertoren aan het Van Heutszpark in Coevorden is dit jaar opnieuw een podium voor lichtkunst. De installatie “de geest in de toren”wekt de indruk dat er iets in de toren zit. Met de installatie wil hij de fantasie prikkelen door gebruik te maken van geluiden, interactie en surrealistische projecties rond het thema water.
 
Tot stof
Het infocentrum Coevorden Beweegt wordt dagelijks om 18.00 uur (op donderdag om 21.00 uur) opgeblazen in een audiovisuele flits. De kunstenaar maakt hiervoor gebruik van geluid, lampen en projecties.
 
Het brandweer
De brandweer komt als je ze belt. Erik heeft een installatie gebouwd die reageert op een inkomend telefoontje. Als iemand belt naar nummer 06 28880463 zal in de bibliotheek audiovisueel brand ontstaan.
 
Luchtwezen
In Het Arsenaal is een interactief wezen gebouwd. Luchtwezen is gebouwd met lichtstralen als bewegend 3d materiaal.
 
Uniek podium
In Coevorden krijgen kunstenaars tot 2009 de kans om een installatie met licht te creëren. De gemeente Coevorden en Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) hebben de handen ineengeslagen om tot komen tot dit unieke podium voor kunstenaars. Ieder jaar wordt een andere kunstenaar benaderd voor een lichtinstallatie.
 
2006
In plaats van de zomerperiode, zoals in 2005,  zal dit jaar tijdens de winterperiode de lichtkunst de watertoren sieren. Kunstenaar Erik Groen zal ‘de geest in toren’ uitbeelden. Erik heeft het plan opgevat om Coevorden in de donkere wintermaanden van nog drie opvallende lichtinstallaties te voorzien. De vier elementen, aarde, water, vuur en lucht zijn hierbij uitgangspunt. Naast het water in de watertoren gaat hij lichtinstallaties maken in: De gemeente en de WMD hebben de Culturele Commissie Coevorden bereid gevonden om het project onder haar verantwoordelijkheid uit te laten voeren.
 
2005
In 2004 is de watertoren in Coevorden gerestaureerd. Dat was voor de gemeente Coevorden en Waterleidingmaatschappij Drenthe een mooie gelegenheid om een nieuwe functie voor het monumentale pand te creëren. In 2005 is gekozen om gedurende de zomer een lichtinstallatie te laten zien. In de zomer van het vorig jaar was in de Coevorder toren de installatie ‘momfergat en lichtval’ van Corrie van de Vendel te zien. In de installatie waren honderden glazen buisjes verwerkt.
 
Nederlandse watertorens
In totaal zijn er in Nederland 260 torens met grote zorgvuldigheid gebouwd. De torens dienden niet alleen voor de drinkwatervoorziening maar waren ook architectonische hoogstandjes. Waterleidingbedrijven zagen hun toren als visitekaartje en besteedden daarom veel aandacht aan het uiterlijk. Op dit moment zijn er nog ongeveer 175 watertorens in Nederland, waarvan er nog zo’n vijftig in werking zijn. Sommigen worden gebruikt als woon- of kantoorruimte. Maar de meesten hebben, net als de watertoren van Coevorden puur een monumentale functie. De watertoren in Coevorden is bovendien een rijksmonument.
 
Van het zuiverste water
Gemeente Coevorden en Waterleidingmaatschappij Drenthe hebben een uniek boek uitgegeven over de historie van de monumentale watertoren in Coevorden. ‘Van het zuiverste Water’ is geschreven door historicus Huib D. Minderhoud.
 
 

 

 

provincie drenthe ict tender
xml:: drenthekunstbreed.nl ::
maandag 5 februari 2007 11:25:58
Coevorden opnieuw podium voor lichtkunst © Copyright 2007 by http://drenthekunstbreed.nl

Valid XHTML 1.0! Valid CSS 2.0!